Tall fra Kystverket visert at det i løpet av det siste året er det registrert over 40 oljeutslipp fra plattformer på norsk sokkel i Nordsjøen.

Skrevet .

Tallene er innhentet på vegne av Naturvernforbundet. I tillegg viser ferske bilder fra Kystverkets overvåkingsfly, som Dagsavisen har fått tilgang til, hvordan oljen sprer seg i områdene rundt flere plattformer.

– For første gang har vi fått dokumentert at det er ganske vanlig med 100 meter brede og flere kilometer lange striper med olje på sjøen, sier fagrådgiver for marinbiologi og forurensning i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze til avisen.

Utslippene er skremmende og fullstendig uakseptable, mener han, og viser til at det er myndighetene som gir oljeselskapene tillatelse til å slippe ut visse mengder olje, i form av det som heter produsert vann.

Kystverkets dokumentasjon viser at utslippene ligger innenfor den årlige tillatte mengden.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass er imidlertid svært kritisk til Naturvernforbundets argumenter.

– Naturvernforbundet kommer både med uriktige og usaklige argumenter rundt utslipp av produsert vann fra petroleumsvirksomheten. Uavhengig forskning viser at miljøeffekten av produsert vann er minimal. Det overser Naturvernforbundet helt, sier marinbiolog og fagsjef Egil Dragsund i Norsk olje og gass.

Les hele saken her:http://www.tu.no/olje-gass/2013/06/17/40-oljeutslipp-i-nordsjoen-pa-ett-ar