Næringslivet på Haugalandet advarer sterkt mot en ny flyseteavgift. Flytilbudet på Helganes trues, mener de.

Næringslivet på Haugalandet advarer sterkt mot en ny flyseteavgift. Flytilbudet på Helganes trues, mener de.

Skrevet .

Torsdag samlet HN-direktør Egil Severeide sine medlemsorganisasjoner til møte for bl.a. å diskutere utspillet fra Regjeringen. Her ble det formulert følgende uttalelse:

Næringspolitisk utvalg i Haugesundregionens Næringsforening er bekymret for regjeringens varsel om en ny flyseteavgift. Den må stanses inntil saken er bedre utredet!

I forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti om neste års statsbudsjett er man kommet frem til at det skal legges 88 kroner i avgift på hver enkeltreise med fly. Flyselskapene har  advart mot avgiften, og  SAS har allerede vært ute og hevdet at dette kan få konsekvenser for rutetilbudet på Haugesund Lufthavn, Karmøy. Den verdensomspennende luftfartsorganisasjonen IATA refereres i nasjonale medier på at avgiften vil ødelegge for norsk økonomi.

Avgiften synes å kunne få svært uheldige distriktspolitiske konsekvenser.

Avgiften skal tre i kraft den 1. april neste år. NHO og LO har allerede bedt om utsettelse slik at konsekvensene kan utredes. Næringspolitisk utvalg i Haugesundregionens Næringsforening gjør det samme.

Næringspolitisk utvalg i Haugesundregionens Næringsforening består av de toneangivende næringssammenslutningene på Haugalandet med til sammen godt over 1000 medlemsbedrifter

Utvalget uttaler:

– Våre medlemmer er helt avhengig av et godt flytilbud, ikke minst til Oslo. Et redusert rutetilbud kan få veldig negative følger for næringslivet på Haugalandet. Det regionale næringslivet er i stor grad internasjonalt rettet, og aktørene må komme seg raskt ut i verden og tilbake. Uten et godt rutetilbud til Oslo, står dessuten flere nasjonale konferanser som årlig avholdes i regionen vår, i fare. Forslaget om en flyseteavgift må utredes bedre, heter det i uttalelsen som er undertegnet av følgende organisasjoner:

Haugesundregionens Næringsforening, Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland, Destinasjon Haugesund & Haugalandet, NHO Rogaland, Karmøy Næringsråd,  Norges Lastebileierforbund, avd. Rogaland/Agder, LO i Nord Rogaland, Sauda Vekst,  Tysvær Næringsråd, SMB Odda, NELFO,NITO, Etne og Vindafjord Næringsutvikling, Skudeneshavn Arena, Rogaland Bondelag,
Sveio Næringsforum, Markedsforeningen i Nord Rogaland, Byen vår Kopervik, Aakrehamn Vekst
Vindafjord Næringsforum, Haugesund Håndverkerforening, Haugesund
Handelsstandsforening.

Her er en del av medlemmene i HNs Næringspolitiske Utvalg i gårsdagens møte. De er, (som det framgår av bildet): Fra venstre: Sverre Meling (Maritimt Forum), Per Inge Eriksen (Åkrehamn Vekst), Egil Severeide (HN) og Bror Eriksen (Sveio Næringsforum) og Vigleik Dueland (Destinasjon Haugesund & Haugalandet).

NPU