Denne giganten som nå bygges i Dubai kommer høyst sannsynlig til Aibel og Haugesund i løpet av sommeren før den slepes ned til havområdet utenfor Nord-Tyskland. (Foto: Aibel)

Plattformen skal forsyne 1,5 millioner husstander med vindkraft og kan spare miljøet for tre millioner tonn CO2 i året. Aibel bygger verdens største offshoreanlegg for høyspent likestrøm.

Skrevet .

Mangel på plass gjør det vanskeligere å installere vindparker rundt om på land i Europa. Derfor beveger stadig flere seg til havs, der det er nok av plass og gode forhold for jevn vind.

Utfordringen er å få kraften til land og inn i landnettet på en god måte, skriver tu.no.

Den utfordringen har det nederlandske statseide kraftselskapet Tennet.

Selskapet eier en gigantisk vindpark i Nordsjøens tyske sektor, men problemet er at den ligger over 100 kilometer fra land.

Med slike distanser mister man store mengder kraft hvis man overfører kraften ved å bruke vekselstrøm.

Derfor må strømmen konverteres til likestrøm før den transporteres i kabler til land.

Derfor bygger norske Aibel i disse dager en plattform som skal huse den største omformerstasjonen som er bygget noensinne for offshore bruk.

Plattformen heter Dolwin Beta og skal konvertere kraften fra vindmøllene om til likestrøm og sende det til en ny omformerstasjon på land. Her blir den konvertert på nytt og integrert i landnettet.

Anlegget har en kapasitet på 900 MW, som er nok til å forsyne 1,5 millioner husstander med kraft.

Les mer her:

http://www.tu.no/petroleum/2014/03/04/her-er-verdens-storste-offshore-anlegg-for-hoyspent-likestrom