Salget av nye boliger stuper og antallet igangsatte boligprosjekter er nedadgående, viser ferske tall. Block Watne-sjefen, som gjester ByggArena senere i høst, mener husene er blitt for dyre

Skrevet .

Konsernsjef Ole Feet i boligbyggeren Block Watne/BWG Homes er en av flere profilerte foredragsholdere på Næringsforeningens årlige storsamling for byggebransjen, ByggArena, 1. november.

Som et forspill gir han sine betraktninger om utsiktene i byggebransjen etter de siste tallene fra henholdsvis Samfunnsøkonomisk analyse og Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Han sier til Dagens Næringsliv at han ikke er i tvil om hva som ligger bak den dramatiske utviklingen:

– Det er de dyre objektene som begynner å bli mindre ettertraktet, og da er det klart at dette har med pris å gjøre. Vi er kommet opp på et nivå som gjør at folk avventer litt, sier Feet til DN.no.

Bransjen må selv ta konsekvensene av at markedet begynner å bli mer selektivt, understreker han.

Tar konsekvensene
– Når vi vet at behovet er der, er vi nødt til å få frem billigere prosjekter, sier Feet.

– I Oslo avtar boligbyggingen delvis fordi en del av prosjektene har for høy pris, sier han. I den forbindelse viser Block Watne-sjefen til viktigheten av å ikke minst kutte i byggekostnadene.

– Byggekostnadene er sammen med den såkalte tomtebelastningen én av de store prisdriverne, sier han.

– Problemet er at byggekostnadene stiger altfor mye i gode tider, sier OBOS-direktør og utflyttet haugesunder, Martin Mæland.

– Nå er det viktig at vi får dette under en slik kontroll at det ikke er i utakt med betalingsevnen til folk flest som skal kjøpe bolig, sier han.

Flere bidrag Både Mæland og Feet mener alle aktører, fra arkitekt til entreprenør, kan bidra til løsninger som vil gjøre det billigere å bygge i Norge.

– Selv kan vi kan blant annet bli mer effektive, sier Feet. Samtidig legger ingen av dem skjul på at regler og rammeverk idag skaper store utfordringer.

Les mer her:

http://www.dn.no/eiendom/article2671498.ece