Har du ikke akseptert målet, vil du aldri har viljestyrke til å nå det. Handikappede David Lega fortalte om hvordan man skal lykkes ut fra sine egne forutsetninger.

Skrevet .

Lega er født med et handikapp som gjør at han er lam i armene og sterkt muskelsvekket i beina. I dag er han byråd i Gøteborg, entreprenør og foreleser. På 90- og 2000-tallet deltok han i Paralympics, han er blitt verdensmester og satte 14 verdensrekorder i svømming.

Med et glødende engasjement og humør inntok Lega scenen på Rica Maritim.

– Som dere sikkert har skjønt er jeg handikappet. Jeg er svensk, startet han og publikum svarte med unison latter.

Vega forteller om et liv der han hele tiden har strukket seg etter å bli bedre ut fra sine egne forutsetninger.

– Jeg tror aldri at verden vil tilpasse seg meg. Det er jeg som må tilpasse meg verden. Det er viktig å akseptere det man er dårlig på, viss ikke vil man være fornøyd med det man er god på.

Men det viktigste budskapet var at i stedet for å sammenligne seg med alle andre, må man se på sine forutsetninger og hvordan man kan gjøre det best ut fra disse.

– Det er stor forskjell på best og bedre. Best er jeg om jeg slår noen andre. Bedre er jeg når jeg slår meg selv. Jeg tror kun på subjektive mål, og ikke på objektive mål. Å ha et mål om å bli 1, 2 eller 3 vil alltid være avhengig av hvordan andre gjør det.

Han viser til et konkret eksempel fra Paralympics i Sydney 2000. For å få bedre konkurranse, startet Lega i en annen klasse enn den han tidligere konkurrerte i. Han leverer sitt livs løp, men det holdt ikke til medalje.

– Medaljer er kjempegøy, men jeg konkurrerer ikke medaljene. Det viktigste var å lykkes for meg selv.