Kystdesign snuser på nye markeder. En dronekontrakt gir håp om gevinst.

Skrevet .

-Denne kontrakten viser at vi kan bruke kunnskapene våre i nye markeder, sier Erik Kold Bakkevig, daglig leder i Kystdesign.

  Nylig inngikk Kystdesign AS et samarbeid med Boston AS om utvikling av en fjernstyrt drone, og de har nå signert sin første kontrakt. Det er en fjernstyrt lekter-lignende farkost som kan ta seg frem i krevende og grunt farvann. Kontrakten symboliserer et nytt forretningsområde for subsea-teknologiselskapet.

For Kystdesign handler det om å stadig lete etter nye markeder og områder hvor vi kan bruke erfaringen vår. Vi utvikler oss hele tiden på våre etablerte forretningsområder, men vi er også nødt til å søke nye, sier Erik Kold Bakkevig, som er både daglig leder og eier av Kystdesign.

Som så mange andre aktører i norsk oljeindustri opererer Kystdesign i et svært krevende marked, men Bakkevig aner endringer.

-Vi ser bevegelser. Det er flere jobber og prosjekter på gang som kan gjøre situasjonen lysere, sier Kold Bakkevig.

kystdes

Kystdesign tar i disse dager i bruk sitt nye bygg til 80 millioner på Aksdal Næringspark i Tysvær.

 

DRONE

Nylig hadde Kystdesign stand på offshore-messen OTD, Offshore Technology Days, i Bergen. Kystdesign er mest kjent for sine ROVer. ROV står for Remotely Operated Vehicle, eller fjernstyrt undervannsfarkost. Nå har de et nytt produkt å tilby markedet. Kontrakten er inngått med det Kopervik-baserte selskapet BOSTON AS. Selskapet leverer sand til både strender, havneanlegg og andre prosjekter.

-Konstruksjonsplanleggingen er i gang og i januar begynner vi å bygge dronen. Den er klar til levering til våren, forklarer Bakkevig.

-Bortsett fra noe av sveisearbeidet kommer vi til bygge hele dronen hos Kystdesign. Det forteller oss at kunnskapene vi har tilegnet oss gjennom de siste 19 årene kan anvendes langt flere områder enn for eksempel ROVer, fortsetter Bakkevig.

 

 

SOM EN FLÅTE

-Dronen ligner en flåte og flåten flyter på overflaten. Den tar seg frem og styrer ved hjelp av fire propeller som får kraft av et dieseldrevet kraftaggregat. Dronen kan ta med seg et slangesystem som kan sprøyte ut sand i ønsket mengde på ønsket dybde, forklarer Torbjørn Bredland Hansen, elektroingeniør i Kystdesign.

-På samme måte som en robotklipper er dronen autonom. Etter at den er programmert vet den hvor den skal gå, forklarer Hansen.

Dronen kan brukes til en rekke forskjellige oppgaver. Fra å levere sand på en grunn sandstrand som ikke er tilgjengelig for skip og båter, til å legge masse over sjøbunn eller rørledninger som skal dekkes til i havneområder.

 

Undervannteknologiselskapet Kystdesign ble dannet i 1997 og nærmer seg 20-års-jubileum. Kystdesign er mest kjent for sine ROVer.

-Ofte er det miljøhensyn som gjør at sjøbunn skal dekkes slik at ikke uønskede bunnsegmenter virvles opp, forklarer Torbjørn Bredland Hansen.