Mars måned 2013 er en måned å minnes. Sjelden har det tikket inn flere gladnyheter om og for næringslivet i regionen enn de første ukene av denne første vårmåneden. Vi er ubeskjedne nok til å begynne med Haugalandskonferansen 1. mars, som ble en jubileumsforestilling vi sent vil glemme. Som det fremgår av evalueringen fra deltakerne som du kan lese mer om annet sted i dette magasinet, er vi ikke alene om å mene det. En flott manifestasjon av og for små og store bedrifter i regionen vår.

Skrevet .

Mars måned 2013 er en måned å minnes. Sjelden har det tikket inn flere gladnyheter om og for næringslivet i regionen enn de første ukene av denne første vårmåneden.

Vi er ubeskjedne nok til å begynne med Haugalandskonferansen 1. mars, som ble en jubileumsforestilling vi sent vil glemme. Som det fremgår av evalueringen fra deltakerne som du kan lese mer om annet sted i dette magasinet, er vi ikke alene om å mene det. En flott manifestasjon av og for små og store bedrifter i regionen vår.

Noen dager senere slapp Dagens Næringsliv nyheten om at Hydro har fått fornyet tro på en utvidelse av anlegget på Karmøy. Når sjefen sjøl, karmøybuen Svein Richard Brandtzæg, går ut med nyheten om at selskapet vil bygge et nytt pilotanlegg på Karmøy til tre milliarder kroner, må det tas på alvor.

Og de som har fulgt med i timen, vet at blir dette pilotanlegget realisert, ligger et nytt K6 snublende nært. Det er inspirerende framtidsvyer for en bedrift som har fått halvert bemanningen de siste årene, men som har jobbet steinhardt for å forbedre sin egen konkurranseevne underveis. Å klare det i en depressiv nedbemanningsfase er intet annet enn imponerende.

En tidlig marsfredag banker det på min kontordør i Meieriet. Inn kommer Aps Jarle Nilsen og Hege Haukeland Liadal med kake og et kobbel med pressefolk på slep for å takke for innsatsen for Rogfast.
Også en minneverdig markering av et samferdselsprosjekt som vi tror vil få store konsekvenser for oss midt mellom Bergen og Stavanger. Rogfast- og senere Hordfast- gir oss store muligheter, men også utfordringer.

Nå begynner jobben med å rigge regionen for en ny framtid.

Rederiene i regionen vår har aldri vært redd for å satse. Men vi tipper at Johannes Østensjø og hans kompanjonger i Østensjø-rederiet har hatt noen søvnløse netter før de bestemte seg for å bestille ett og «reservere» et annet boligskip med plass til 800 personer fra et koreansk verft.

Samlet pris kan komme opp i 2,8 milliarder kroner! Det er guts i gamle gutter..

Rundt Næringsparken på Gismarvik rører det også på seg. Asco skal bygge offshorebase, og for noen uker siden signaliserte GMC Rig Services at de vil etablere base for vedlikehold, reparasjon og klassing av oljerigger i det samme området. Riggmarkedet blir brennhett de neste årene, og det varer nok ikke lenge før den første riggen slepes inn Førresfjorden.

Jeg avslutter denne opplistingen av glade marsnyheter med salget av ResQ til stavangerselskapet Acona, skjønt jeg ikke helt klarer å slippe gleden løs. Jeg registrerer at både Trygve Seglem og Torodd Lokna i det lovende Haugesund-selskapet mener salget vil gi nye muligheter- også internasjonalt.

Men jeg kan liker ikke helt tanken på at nok et lokalt selskap selges ut av regionen. Vi eksporterer nemlig ikke bare eierskap, men også beslutningsmyndighet..