-Norske leverandører har levert til avtalt kost, tid og kvalitet, mens utenlandske leverandører ikke har klart å levere på disse faktorene, sier oljeanalytiker Jarand Rystad. Han frykter Asia-smell for Statoil

Skrevet .

Oljeanalytikeren sår over Stavanger Aftenblad tvil om Statoils storstilte Asia-satsing vil lønne seg like mye som antatt.

Av de 14 siste toppsidekontraktene (plattformoverbygg) som er delt ut på norsk sokkel, er det bare ConocoPhillips og Lundin som har inngått avtaler med Kværner.

Statoil på sin side har valgt leverandører i Sør-Korea til fem av sine oppdrag. Et annet er gitt til Aibel, hvor Thailand, Polen og til slutt Haugesund involveres.

Til boligmoduler til Aasta Hansteen (Statoil) og Ivar Aasen (Det norske, med Statoil som partner) er det inngått avtaler med henholdsvis Hyundai og Daewoo til en verdi av 12,6 milliarder.

– Dyr lærdom

Foreløpig er ingenting levert, og før de asiastiske verftene har bevist at de kan levere faste plattformer til norsk standard er oljeanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energi avventende til om dette har vært en fornuftig strategi.

-Ser vi på det som har skjedd tidligere, er det all grunn til å frykte kostnadsoverskridelser og forsinkelser, sier oljeanalytiker Rystad til Aftenbladet.

Les mer her: http://www.aftenbladet.no/energi/Frykter-Asia-smell-for-Statoil-3139969.html