Internasjonale finansinstitusjoner mener norske banker trikser med rentene for å tjene ekstra penger på sine kunders bekostning. Norges Bank tar anklagene svært alvorlig.

Skrevet .

Den norske pengemarkedsrenten Nibor bestemmer blant annet renten på bankenes utlån til bedrifter.

Konsekvensen i kroner og øre kan være stor: Amerikanske delstater, fylker og kommuner skal ha betalt minst 33 milliarder kroner for mye i renter på sine lån etter lignende juks med den engelske pengemarkedsrenten Libor.

Anklagene går ut på at bankene bevisst melder inn en rente som er for høy eller lav for å tjene penger på veddemål om rentens utvikling som banken selv har gjort.

«Hvis dette ikke er markedsmanipulasjon, vet jeg ikke hva det er», skriver en stor, internasjonal bank, i et brev til sentralbanken i mars i fjor.

Norges Bank tar anklagene på alvor, og uttrykker stor bekymring. I et brev til Finanstilsynet i august skriver de at det «er vanskelig å ta stilling til disse påstandene, men at utenlandske banker hevder dette er i seg selv grunn nok til bekymring».

Sentralbanken har derfor bedt Finanstilsynet vurdere en granskning av mulig juks med norske renter, viser flere brev Aftenposten har fått innsyn i.

Anklager om rentetriksing er nå under etterforskning i en rekke land. I Storbritannia og USA har to av verdens største banker allerede fått gigantiske bøter for rentemanipulasjon.

Les hele saken her: http://www.aftenposten.no/okonomi/Norges-Bank-frykter-mulig-renteskandale-7092865.html