Gemyttlig tone på første benk under møtet mellom HN-direktør Egil Severeide og ressurssterke innvandrere tidligere denne uken.

- Her er mange med interessant bakgrunn, som venter på muligheten til å slippe inn på jobbmarkedet, sier HN-direktør Egil Severeide etter foredrag og møte med innvandrere i Haugesund

Skrevet .

En logistikkingeniør, en dataingeniør, flere regnskapkyndige, en med master i finans, ja til og med en profesjonell operasanger hadde benket seg på Breidablikk Læringssenters lokaler ved Stadion for å høre Severeide snakke om næringslivet i Haugesundregionen.

Mange av de tretti fremmøtte har arbeidserfaring og utdannelse fra sine hjemland, men sliter med å få innpass i det regionale jobbmarked.

Severeide gav en oversikt over mangfoldet av bedrifter og institusjoner som finnes i regionen og om hvordan arbeidsmarkedet fungerer.

Han kikket  også inn i glasskula og viste til undersøkelser fra USA som forteller at 65 prosent av de som nå går i barneskolen vil finne jobber og yrker  som i dag ikke er oppfunnet, når de skal ut i arbeidslivet om noen tiår.

– Utviklingen går vanvittig fort, Internett ble lansert i 1991, I phonen kom i 2007 og nettbrettet i 2010.

De har revolusjonert måten vi kommuniserer på i løpet av få år. Er det noen som tror at det stopper her? sa Severeide og utfordret innvandrerne til å være aktive i sin søken etter jobb.

-Jeg vet det er mange som synes det er vanskelig å få kontakt med nordmenn. Men det handler like mye om DIN  evne til å ta kontakt. Med naboen, med idrettsklubben, med menigheten i kirken.

Uten nettverk er det vanskelig å klare seg, sa Severeide og fikk støtte fra flere av innvandrerne.

Etter foredraget var det mange som ville ha råd og vink om hvordan de skal gå fram for å bli aktuell for arbeidsgivere.

Hvordan skal jeg komme i kontakt med bedriftene, hvem skal jeg snakke med i regnskapsbyrået, hvor kan jeg videreutdanne meg, og hvor strenge er kravene til språkkunnskaper hos bedriftslederne, var spørsmål som HN-direktøren ble bedt om å utdype.