Illustrasjon: Statoil

Oljedirektoratet skal vurdere kabler til Utsirahøyden. De får kritikk for å ikke trekke inn NVE og Statnett i utredningen.

Skrevet .

Oljedirektoratet (OD) skal legge fram en faglig vurdering av hvor raskt kabelforbindelsene mellom feltene Gina Krog, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Johan Sverdrup kan etableres.

OD skal samtidig vurdere om det er mulig å etablere kabelforbindelsen allerede fra produksjonsstart uten at det forsinker første byggetrinn av Johan Sverdrup-feltet.

Det er Stortinget som har bedt Olje- og energidepartementet om å gi OD oppdraget.

Departementet sendte over bestillingen til OD 30. juni, i et brev Teknisk Ukeblad har sett. Fristen for å ferdigstille vurderingen og gi den til OED er knapp, 15. september.

Allerede under debatten i Stortinget 12. juni ble det reist spørsmål ved ODs ressurser til å lage utredningen.

«OD er en organisasjon som ikke nødvendigvis har en størrelse og en kompetansesammensetning som gjør at dette er ukomplisert», sa energiminister Tord Lien til Teknisk Ukeblad.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad bekrefter direktør for prognoser analyse og data i OD, Jan Bygdevoll, at OD ikke har elkraftingeniører ansatt hos seg.

 Vi har ikke direkte elkraftingeniører, men det er mange ulike aspekter som blir vurdert her som er relevante. OD trekker på de interne og eksterne miljøer som vi mener er hensiktsmessig for å løse oppdraget fra OED, sier Bygdevoll til Teknisk Ukeblad.

 

Les hele saken hos tu.no