Atle Bromgren fra IRIS provoserte med tall da han holdt innlegg under åpningssymposiet Haugesund Forsknings- og Innovasjonsfestival i går, skriver Haugesunds Avis.

Skrevet .

Blomgren påpekte at det skjer nyskapning på Haugalandet, men presenterte fire utfordringer for innovasjon og vekst innen olje- og gassnæringen på Haugalandet:

1. Det er for stor andel store bedrifter. De store virksomhetene dominerer næringslivet og det er lite knoppskyting rundt, sammenlignet med Stavangerregionen. – Det må skapes flere små bedrifter; man må være liten for å bli stor, sa seniorforsker Blomgren i foredraget.

2. Få hovedkontorer. 30 prosent av de ansatte i bedrifter med mer enn åtte ansatte jobber i selskaper med hovedkontor utenfor Haugalandet. Dette er høyt i forhold til Stavanger og Oslo, og bremser innovasjonen, påpekte Blomgren.

3. Det er for få selskaper med utenlandsk eierskap. IRIS har funnet ut at på Haugalandet er det bare 16 prosent som jobber i en bedrift med mer enn 30 prosent utenlandsk eierskap. Slike eiere går gjerne inn med kapital der det drives ledende innovasjon innen teknologi. –
Det er ikke noe galt med Østensjø, Solstad og slike, men det bør være en bedre kombinasjon av eierskap, mener Blomgren.

4. Haugalandsbedriftene er best på «feil» ting innen olje og gass.
Her er det mange arbeidsplasser på det som går på drift, vedlikehold og modifikasjoner, men færre innen mer innovasjonsintensive områder som teknologi, utstyr og maskinering og leting og produksjon, viser IRIS’ rapport.

Hele saken kan du lese i dagens papirutgave av Haugesunds Avis.