Forus-området står for 19 prosent av verdiskapningen her i landet. Men nå er det snart fullt.

Skrevet .

Gullrekken Statoil, GDF Suez, Aibel og ENI og 3000 selskaper med hovedkontor på Forus skaper en femtedel av samlede norske verdier (19 prosent) og tar hånd om halvparten av statsbudsjettets utgifter, ifølge en analyse.

Tilsammen omsetter de for mer enn 1000 milliarder kroner, skriver aftenbladet.no.

Nybyggene til eiendomsgiganten Seabrokers ligger pent på rekke som små olje- og gass-gullgruver langs Vestre Svanholmen på Forus.

Statoil, GDF Suez, Aibel og ENI bidrar sterkt til totalomsetningen for selskaper med hovedkontor på Forus, som ifølge IRIS (International Research Institute of Stavanger), har passert ubegripelige 1100 milliarder norske kroner.

– Det er et voldsomt tall, sier prosjektleder Atle Blomgren ved IRIS. Han har laget rapporten «This is a billion-dollar country» for Greater Stavanger.

For best mulig å illustrere hvor stor verdiskapningen på Forus er, sammenligner han med den totale verdiskapningen i Norge.

Vel 3000 selskaper med hovedkontor på Forus tar hånd om:
19 prosent av samlet norsk verdiskapning.
14 prosent av Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet.
49 prosent av statsbudsjettets utgifter.

– Vi har problemer med å ta inn over oss hvor store tallene er. Kan dette være rett? Det var det første jeg tenkte, innrømmer administrerende direktør Stein Racin Grødem i Forus Næringspark.

Les mer her: http://www.aftenbladet.no/energi/Her-skapes-en-femtedel-av-Norges-verdier-3029740.html