Nå blir det storm, folkens. Hold på hatten! skriver HN-direktør Egil Severeide i dagens nyhetsbrev

Skrevet .

Kursras på verdens børser og en oljepris ned mot 30 dollar er en dårlig start på et nytt år. 2016 spås å bli betydelig verre enn 2015.

Jeg skriver «spås» fordi det er det er gjetninger vi snakker om. Spådommer som er så upålitelige at de er til å miste nattesøvnen av.

Oljeprisen er en av de kanskje viktigste konjunkturindikatorene i verdensøkonomien. Problemet er bare at den er  helt uforutsigbar.

Modellene den er tuftet på holder ikke mål. Det innrømmet professor ved NTNU, Ragnar Torvik i et intervju i NRK i går.

Hvorfor? Blant annet fordi olje er politikk. Mer politikk enn noen annen råvare, mener professoren.

Vi har sett det mange ganger tidligere; en konflikt, en krig, en uforutsett hendelse (ref. massehenrettelsene i Saudi-Arabia) og vips- oljeprisen fyker opp eller ned.

Men det er også andre sider ved modellen for beregning av framtidig oljepris som ikke holder mål. Nå mener Torvik den må skrotes og erstattes av en ny og forbedret utgave.

Om det nytter, er tvilsomt. Vi kan håpe, fordi dagens modell ikke er god nok til å brukes som planleggingsverktøy for nasjonale økonomier. Knapt noen analytikere så for seg et prisfall fra over 100 dollar fatet til 33 dollar på så kort tid.

Nå spår folk som galne om den videre utvikling. Den skal ned i 25 dollar, sier noen. Den skal opp, sier andre. Deriblant vår egen statsminister. Velsigne henne.

I mens får vi holde på hatten. For konsekvensene av spinngalne spådommer er voldsomme. Så lenge olje er politikk, og i hovedsak utvinnes i områder med politisk ustabile regimer, er det aldri godt å vite.

God helg!