Frykten for at Kårstø skal gå tom for gass er blitt mindre. Ny feltututbygging kan øke levetiden til 2030.

Skrevet .

Statoil og partnere har denne uka levert planen for utbygging av Rutil-funnet i Gullfaks Rimfaksdalen i Nordsjøen til Olje- og energiminister Tord Lien. Utbyggingen vil gi nærmere 80 millioner fat oljeekvivalenter og  forlenge levetiden på Gullfaks A-plattformen, opplyser Statoil.

– Vi er glad for å ha tatt en investeringsbeslutning som vil forlenge perioden med lønnsom produksjon på Gullfaks A-plattformen. Ved å utnytte eksisterende infrastruktur og ta i bruk standardiserte løsninger klarer vi å skape store verdier for våre eiere, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling på norsk sokkel, i en pressemelding.

Gass og kondensat fra feltet skal gå i eksisterende rørledning til Kårstø-anlegget i Tysvær. Der behandles dette før eksport til kontinentet.

Produksjonen skal etter planen komme i gang i starten av 2017.

– Produksjonen fra Gullfaks Rimfaksdalen bidrar til å sikre arbeidsplasser og verdiskapning fra Gullfaks-feltet og i hele verdikjeden utover 2030, kommenterer Kjetil Hove, områdedirektør i Utvikling og produksjon Norge.

Investeringskostnadene for Gullfaks Rimfaksdalen er estimert til 4,6 milliarder 2014-kroner.

– Dette er en gladmelding. Vi har hatt møter om dette og hørt at Kårstø har gass til cirka 2020. Nå utvides dette i alle fall til 2030. Dette er veldig hyggelig og viktig for oss, sier ordfører Harald Stakkestad i Tysvær kommune til Haugesunds Avis.

Kommunen får store skatteinntekter fra anlegget.

– Meldingen kom samme dag som dere vedtok budsjettet. Var det fristende å hive inn noe ekstra?

– Nei, vi skal hive inn minst mulig i budsjettet, svarer Stakkestad.