For sjette gang samler Åge Wee og Slettaa Dykkerklubb både dykkere, organisasjoner og bedrifter til Norges største miljødugnad under vann.

Skrevet .

Ryddeaksjonen, som første gang ble arrangert i 2012, har til nå ført til at over 32 tonn avfall (300 kubikk) er hentet opp fra havbunnen mellom Smedasundet og Kvalsvik ved Haugesund sentrum. Slettaa dykkerklubb kunne i fjor telle hele 65 dykkere til ryddedugnad i Smedasundet, men i år forventes det over 70 dykkere på plass lørdag 14. oktober. Det befester ikke bare Project Aware Smedasund som ett av de aller største undervannsdugnadene på verdensbasis – men også som ett av de lengstvarende, forteller initiativtaker og styreleder i Slettaa Dykkerklubb, Åge Wee.

– Da vi kjørte i gang første Prosjekt Aware Smedasund i 2012 hadde vi ingen idé om hvor omfattende dette skulle bli. At arbeidet vi startet har inspirert til liknende dugnader både i Norge og utlandet, er noe vi er veldig stole av, sier Åge Wee.

– Vi er også glade for den store dugnadsånden her i byen, og for alle som har bidratt igjennom årene både på land og i vann. Vi merker oss en oppriktig interesse for å skape et bedre undervannsmiljø, og den blir ikke mindre med årene, sier Wee.

I år er det havbunnen på vestsiden av sundet, altså Risøysiden, som skal ryddes for avfall. Det forventes at det ligger rundt 150/200 kubikk avfall i leteområdet under årets aksjon.

Blant de påmeldte i år er TV-profilen Leif Einar Lothe, alias ”Lothepus”, som i fjor kastet glans over arrangementet med å dele ut premier til de deltakende. Også i år vil blant annet Karmsund Havnevesen, Brannvesenet, Friluftsrådet og Kystverket Vest bidra med mannskap, båter og utstyr under dugnaden. I tillegg stiller Eidesvik med ekstra kranbåt, og Steinsvik stiller med buss og ”hovedkvarter”.

Project Aware Smedasund starter kl. 09.45 lørdag 14. oktober.

– Da vi gjerne skulle satt ny deltakerrekord i år, håper vi at så mange som mulig tar med seg dykkerutstyret til Haugesund havn lørdag, avslutter Åge Wee i Slettaa Dykkerklubb.

Project Aware S