Norges Lastebileier Forbund føler at næringen er truet. En telling viser at rundt 37 prosent av vogntogene er utenlandske.
 

Skrevet .

Norges Lastebileier -Forbund har i 24 timer gjennomført en nasjonal telleaksjon, melder NRK. I Hedmark og Oppland var det seks tellepunkter. I snutt var 36,7 prosent av vogntogene utenlandske.

Det høyeste antallet vogntog var på riksveg 25 ved Hernes i Elverum. Her var halvparten av vogntogene utenlandske. Tore Velten fra Elverum som er nestleder i Norges Lastebileier-forbund har følgende kommentar til tallene:

– Vi har sett utviklingen de siste åra og var klar over at det ville bli et høyt tall. Det er greit at vi har fått bekreftet at den utenlandske andelen er svært høy. Dette truer næringen.

Flere tusen norske sjåfører kan miste jobben hvis myndighetene ikke tar situasjonen på alvor. Bekymret Velten er også bekymret for situasjonen til noen utenlandske sjåfører.

– I og med at det ikke er gode nok kontroller som avdekker den ulovlige virksomhet, så bidrar myndighetene til sosial dumping.

Jeg regner med at det hadde blitt et ramaskrik hvis vi skulle betalt våre sjåfører 7-8000 kroner i lønn – som mange av våre utenlandske konkurrenter gjør.

Vi ser dessverre også at sjåfører som ufrivillig må være lengre i Norge enn de har lov til, må gjøre lovbrudd for å skaffe mat til seg sjøl og drivstoff til bilen, mener Velten.

Han krever at myndighetene nå gjør noe med situasjonen.

– Reaksjoner og tiltak satt i gang i Sverige, Danmark, Finland og Nederland, vitner om myndigheter som har forstått alvoret, og som er i gang med å verne om sin nasjonale landtransportbransje.

Norges Lastebileier-forbund krever handling fra norske myndigheter.