Olje- og energiminister mener EUs nye regler for offshoresikkerhet ikke er relevante for Norge.

Skrevet .

– Det er utenfor både det saklige virkeområdet og det geografiske virkeområdet, sier Borten Moe om regjeringens syn på at offshorereglene ikke skal omfattes av EØS-avtalen.

– Jeg har inntrykk at de gjerne vil ha oss med, men vi har vært tydelige på vår beslutning og konklusjon og har formidlet det, sier han på besøk i Brussel tirsdag.

Det er Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen i 2010 som har fått EU til å stramme inn reglene. De er klare til avstemning og vedtak blant de 27 medlemslandene og EU-parlamentet i løpet av de neste månedene.

De innebærer blant annet omfattende økonomisk ansvar for alle operatører og at konsesjonsreglene strammes inn. Selskaper må også melde inn beredskapsplaner før de kan drive leteboring eller utvinning.

Bellona-leder Frederic Hauge har sagt han føler seg sikker på at «det nye direktivet vil bli implementert i Norge gjennom vår tilknytning til EØS». Bellona mener resultatet vil bidra til å styrke norsk regelverk, noe Borten Moe ikke er enig i.

Det er veldig interessant at Bellona i dette tilfellet jobber aktivt for å senke sikkerhetsnivået på norsk sokkel, kommenterer han overfor NTB.

– Dette er spørsmål som vi har jobbet aktivt med i over 40 år, og vi mener norsk sokkel representerer noe av det aller beste man finner i verden på miljø og sikkerhet offshore, sier ministeren og frykter ikke reaksjonene fra Brussel.

Les mer i Stavanger Aftenblad her: http://www.aftenbladet.no/energi/Borten-Moe-avviser-EUs-offshoreregler-3134808.html