- Dette sto øverst på ønskelisten vår, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi. Statstministeren vil gi industrien støtteordning som kan komme Karmøy og Husnes

Skrevet .

Regjeringen varslet i dag at den vil etablere en CO2 kompensasjonsordning for industrien, for å hindre at norske industribedrifter flagger ut av landet.

– Dette er en stor gladmelding. Nå var timeglasset i ferd med å renne ut, sier Synnøve Solbakken, ordfører i Kvinnherad kommune.

Hydro på Karmøy har hatt noen tøffe år, og avtalen med CO2-kompensasjon har vært den avgjørende brikken som har manglet for å få på plass nye prosjekter i Norge, sier Sten Roar Martinsen, tillitsvalgt hos Hydro Aluminium på Karmøy i Rogaland.

Han forteller at de ansatte på kraftverket tok imot dagens nyhet med stor glede.

– Det er viktig for Karmøy. Vi ønsker oss en ny produksjonshall, og nå når det blir kraftoverskudd og kompenseringsordning for CO2-påslaget kommer på plass, er det god grunn til å være optimistiske, sier Martinsen

Ordningen, som går ut på at det skal kompenseres for at EUs kvotesystem har gitt utslag i strømprisen, omfatter omlag 80 norske bedrifter. Kostnaden anslås å bli rundt én halv milliard kroner i året, avhengig av kvotepriser.

Formålet er å gjøre norsk industri mer konkurransedyktig. Ifølge statsminister Jens Stoltenberg er ordningen dessuten regjeringens svar på finanskrisen.

– Man kompenserer for en kostnad som den delen av industrien som møter finanskrisen har. Det er et bidrag til å gjøre det lettere for fastlandsindustrien, den ikke-oljeavhengige industrien, å investere, sier Stoltenberg.

Les mer her:

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/haugaland/1.8318224