Johan Andresen var foredragsholder under Haugalandskonferansen 2011.

Næringslivstopp Johan H. Andresen, en av Norges rikeste menn, mener oljepenger er like avhengighetsskapende som heroin

Skrevet .

– Statens pensjonsfond utland er omtrent ti ganger så stort i dag som da handlingsregelen ble innført. Fire prosent av 500 milliarder var en lykkepille. I dag ligner fire prosent av 5.000 milliarder mer på heroin. Begge skaper avhengighet, men tunge stoffer er langt mer smertefullt å legge av seg, sier Johan H. Andresen i industri– og finanskonsernet Ferd til Dagsavisen.

I dag samles regjeringen til budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. For første gang skal statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) lage et helblått budsjett fra bunnen av.

 

Synet på bruken av oljepenger splitter regjeringen. Mens Høyre, som en del av et bredt politisk flertall, har programfestet at de vil holde seg til handlingsregelen, vil Frp bruke mer penger. I regjeringsplattformen forplikter de seg imidlertid å føre en ansvarlig økonomisk politikk «basert på handlingsregelen».

 

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er mer realistisk å bruke mindre penger i det nye statsbudsjettet. Han mener at å sette ned handlingsregelen fra fire til tre prosent er best for den nasjonale økonomien.

 

Les mer her:

http://e24.no/makro-og-politikk/andresen-sammenligner-oljepenger-med-heroin/22802648