Oljeprisen er nå så lav at den truer lønnsomheten selv på gigantfeltet Johan Sverdrup

Tirsdag falt oljeprisen til 37 dollar fatet. Det er break-even for giganten Johan Sverdrup..

Skrevet .

En oljepris på under 40 dollar fatet truer lønnsomheten selv for feltet som skal frelse norsk oljenæring – Johan Sverdrup. Men utbyggingen blir neppe stanset, ifølge ekspert.

– Jeg tror det skal veldig mye til for å stoppe Johan Sverdrup. De største investeringene vil nok gå sin gang neste år selv med dagens lave prisnivå, sier Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt til NTB.

– Dette er jo et av de største funnene som er blitt gjort på norsk sokkel gjennom tidene, og det er et prestisjeprosjekt for både Statoil og Olje- og energidepartementet, understreker hun.

Bombesikker lønnsomhet har hele tiden vært et viktig argument for Sverdrup-utbyggingen, som Statoil anslår skal gi inntekter på over ett norsk statsbudsjett og generere vel 50.000 årsverk.

Store ord

Men fra et nivå på 115 dollar fatet i fjor sommer, tippet prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet denne uken under 40 dollar for første gang siden 2008.

Med dagens oljepris er det dermed bare så vidt Sverdrup-feltet er lønnsomt.

Rystad Energy anslår nemlig i en fersk analyse at feltet har en lønnsomhetspris på 37 dollar fatet. Lavere kostnader og billigere rigger har presset prisen noe ned.

Sverdrup-feltet er svært viktig for norsk industri i en trøblete fase. Bedrifter som Aibel, Odfjell Drilling og Kværner har alt sikret seg kjempekontrakter i utbyggingen, og det har ikke manglet på store ord i beskrivelsen av prosjektet.

– Utbygging og drift vil føre til tusenvis av arbeidsplasser og gi verdifulle kontrakter å konkurrere om i en tid hvor næringen virkelig trenger det, sa oljeminister Tord Lien (Frp) da regjeringen i april la fram utbyggingsplanen.

Les mer:

http://www.hegnar.no/bors/artikkel574978.ece