Finanstopper antyder nå at den gullkantede lavrenteperiode kan være historie.

Skrevet .

Norske husholdninger har opplevd mange gullår på rad etter finanskrisen. Til tross for at verdensøkonomien gikk inn i den kraftigste nedturen siden andre verdenskrig, kom norsk økonomi seg raskt på beina igjen.

Lønnsveksten har vært høy, samtidig som renten er blitt holdt lav på grunn av de dårlige tidene ute. Nå kan imidlertid den gullkantede kombinasjonen snart være historie.

Mye tyder nemlig på at husholdningene må belage seg på at rentenivået begynner å stige igjen:
• Norges Bank signaliserer at rentene skal opp etter flere år på historisk lave nivåer
• Skjerpede krav fra myndighetene gjør at bankene varsler høyere utlånsrenter
• Rentene snur opp internasjonalt etter å ha nådd historiske bunnivåer

Sentralbanksjef Øystein Olsen peker på at norske husholdninger som nå tar opp lån med flytende rente må ta høyde for at renten i løpet av få år kan bli dobbelt så høy som i dag.

– Det jeg gjentar om husholdninger som skal foreta en investering, og da tenker jeg særlig på bolig, er at de bør ta høyde for at rentene kommer opp litt frem. Om noen få år må de ta høyde for at rentene er oppe på et mer normalt nivå, sier Olsen til DN.no.

– Et normalt styringsrentenivå anser vi å være rundt fire prosent. Og så må du legge på noen påslag og noen marginer. Jeg tror husholdninger som låner, og banker som låner ut penger, baserer seg på at de skal kunne håndtere renter på seks syv prosent. Altså nesten det dobbelte av i dag, sier Olsen.

Les hele saken her: http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2563690.ece