Oljeekspert Jarand Rystad tror oljeprisen vil bikke 100 dollar om noen år.  Men bransjen kommer ikke unna en hard slankekur.

Skrevet .

Rystad viser til at det er flere ting som bidro og bidrar til den lave oljeprisen. Det kom en økning i produksjon av olje fra skiferfelt i USA som markedet ikke hadde forutsett.

Dessuten spiller geopolitikk inn, man ser at lav oljepris for eksempel rammer Russland hardt.

– Vi ser at Saudi-Arabia kjører på alt de kan. Oljelagrene øker, og tallet er det høyeste i USA nå siden 1982, da registreringen begynte, sier Rystad til Stavanger Aftenblad.

Så er det spørsmålet alle lurer på: Hva skjer nå? Vil det snu?

– Markedet vil fikse det selv, sier Rystad.

Han påpeker at for oljeprisens del hadde det vært en fordel at den forsatte å ligge på 40-tallet (dollar per fat).

– Den beste medisin mot lav oljepris er lav oljepris, da ville vi fått en raskere stigning. Forklaringen er at med priser på 60-tallet blir det mer produksjon, sier Rystad.

Så oljeprisen vil passere 100 dollar igjen. Rystad mener det vil skje i løpet av fire år.

Men en ny bedriftsundersøkelse viser at 53 prosent av småbedriftene ønsker staten på banen for å stagge virkningene av oljekrisen. I dag  møter næringslivet politikerne på årskonferansen til Norsk olje og gass. Tema: Brytningstid.

– Dette viser at myndighetene må være i beredskap hvis situasjonen i olje-Norge forverrer seg i løpet av våren. Det er flere bedrifter som forventer flere permitteringer og oppsigelser, sier leder for Bedriftsforbundet, Lars Erik Sletner.

Analysefirmaet NyAnalyse med sjefsøkonom og partner Terje Strøm i spissen har tatt temperaturen på småbedriftsnorge på vegne av Bedriftsforbundet.

– Dette er ikke et tegn på full krise, men et signal om usikkerhet. Hadde det vært full krise, som i 2008-2009 hadde 95 prosent av bedriftene ønsket staten på banen, sier Strøm til Aftenbladet.