Saudabuen slåss for at Folkets Hus skal bli et nasjonalt monument. Frank Aarebrot skal hjelpe til..

Skrevet .

Den profilerte professoren er hyret som trekkplaster til folkemøtet Folkets Hus torsdag denne uka.

Arbeidet med å finanisere opprustingen av Folkets Hus er i full gang. Målet er at bygget, som ble ført opp i 1931, til slutt skal framstå som et nasjonalt monument.

– Vi ønsker at det skal vere hele landets Folkets Hus. Det er tross alt det best bevarte i sitt slag i landet, poengterer kultursjef i Sauda kommune, Åshild Marie Øverland til avisa Ryfylke.

I mars ble det klart at Folkets Hus skal organiseres som et ideelt AS. Det er opprettet et interimstyre som er sett sammen av representanter fra partene i aksjeselskapet; Sauda kommune, Sauda Vekst, Sparebankstiftelsen og Sauda fabrikkarbeiderforening.

Kommende torsdag inviterer disse, i tillegg til Eramet, til et folkemøte i kinosalen. I den sammenheng er professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, invitert.

– Han er absolutt aktuell og ikke minst ein veldig dyktig mann. Ikke minst  med tanke på at han i sitt NRK-sendte føredrag «Norge gjennom 200 år på 200 minutt» i fjor kalte Folkets Hus i Sauda for «arbeiderbevegelsens stavkirke». Aarebrot har vært veldig positiv til å komme til Sauda, forteller Øverland.

Frank Aarebrot sitt foredrag har fått tittelen «Sauda – ikon for industri og arbeiderhistorie».