I fjor kvittet rederiet Solstad-rederiet i Skudeneshavn seg med mellom 50 og 70 norske sjøfolk på grunn av utflagging. Nå skal to ny fartøy flagges ut, og 24 sjøfolk må finne seg ny jobb.

Skrevet .

Det bekrefter Paul Haugland, hovedtillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund overfor Maritim Logg i regi av «Fri Fagbevegelse».

Som i fjor er det underordnede norske matroser som rederiet mener blir overflødige når «Normand Corona» og «Normand Skarven» blir omregistrert, skriver nettavisen.

Må reduseres
I et møte i juni varslet Solstad Offshore at de ville gjennomgå situasjonen på bakgrunn av at det ville bli overtallighet av norske sjøfolk når de to skipene skulle flagges ut.

I slutten av august kom konklusjonen. Antall matroser må reduseres.

«I forhold til behovet framover har vi i dag anslagsvis 24 ansatte i kategoriene matros og arbeidsleder overtallige», heter det i møteprotokollen fra 23. august.

Ankerhåndtering
Fem dager senere legges det fram en liste på 24 norske sjøfolk som Solstad Offshore ikke lenger trenger. For Haugland og Sjømannsforbundet har det vært svært viktig å følge reglene i arbeidslivet.

Derfor har man som i fjor stått på at det er ansiennitet i rederiet som skal avgjøre hvem som får beholde jobbene sine, og hvem som må gå.

Likevel har man også hatt et annet moment, nemlig kompetanse og erfaring fra ankerhåndteringsfartøy.

– Ankerhåndteringsfartøyene vil fremdeles trenge norske sjøfolk, derfor er det også tatt med som et kriterium, sier Haugland.

Åtte år i rederiet
Han legger ikke skjul på at han har fått kritikk fra de som har fått beskjed om å finne seg annet arbeid.

– Jeg skjønner at de er frustrerte. Mange av dem har vært lenge i rederiet, noen helt siden 2005, men vi må sørge for at spillereglene følges, understreker Haugland.

Som i fjor har rederiet lovet å ta kontakt med andre rederiet for å undersøke om det er jobber til de overtallige i Solstad der.

Ifølge Haugland gikk det bra sist.

– Ingen ble sagt opp i fjor. Om alle får seg ny jobb og sier opp selv, vet vi ikke ennå.

Jeg kjenner ikke til at noen har klart å skaffe seg ny jobb allerede, men så er dette helt nytt, påpeker han.

Dårlig signal

Som hovedtillitsvalgt deler han fortvilelsen til de oppsagte sjøfolkene, men sier det er de kan gjøre.

– Vi har ingen styringsrett overfor det vedtaket som toppledelsen har gjort, men det er et dårlig signal å flagge ut så mange båter og kvitte seg med norske sjøfolk, avslutter Paul Haugland.

– Ikke positivt for Solstad
HR-direktør Per Stange i Solstad Offshore har forståelse for at noen mener rederiet sender ut et dårlig signal når de reduserer antall norske sjøfolk.

– Det er ikke positivt for renommeet vi har hatt når det gjelder bruk av norske sjøfolk, innrømmer Stange.

Han er heller ikke altfor optimistisk med tanke på at sjøfolkene som er overtallige skal finne seg nye jobber raskt.

Les mer her:

http://www.frifagbevegelse.no/arbeidslivet/article6857287.ece