Les hva Egil Severeide skriver om hysteriske spådommer om oljeprisen...

Skrevet .

Oljeprisen om et halvår? Du kan like gjerne spørre en apekatt, sa en av landets oljeanalytikere for et par måneder siden. Han hadde kapitulert. Altfor mange spådommer var falt i grus.

Det er kanskje greit å ha en slik ærlig tilbakemelding i bakhodet når vi skal vurdere hva den kanskje mest kjente analytikeren her til lands, Jarand Rystad sa på en konferanse i Stavanger denne uka.

Han spådde en tredobling av oljeprisen de neste årene. I 2020 vil den ligge på 105 dollar fatet, mente Rystad.

Altfor få utbyggingsprosjekter vil presse prisen i været, var hans begrunnelse.

Nok en apekatt..?

Kanskje, men- om så skjer?  Hvor er norsk oljeindustri da? Har vi sendt halve mannskapet på dør og skriker etter kvalifisert arbeidskraft? Eller er vi klar for en ny opptur?

Det er interessant å så hva som skjer i industrien i disse dager. Siden oljeprisen datt som en stein for halvannet år siden, har det skjedd dramatiske ting. 30.000 arbeidsplasser er borte, en rekke bedrifter er gått konkurs.

Men kostnadsbildet i industrien er også dramatisk endret. Vi produserer mye billigere enn før. Kanskje oppimot 30 %. I følge kilder i oljenæringen klarer de fleste av feltene seg med en oljepris på 60 dollar nå.

Noe skyldes lavere lønnskostnader. Men mye skyldes effektiv kostnadsjakt.

Slik sett er vi i god posisjon til å høste hvis oljeprisen tredobler seg. Forutsatt at vi ikke i mellomtiden har kvittet oss med den fagkompetansen vi har bygget opp, og som vi er avhengig av for å hente ut gevinsten

Det er en hårfin balansegang mellom å barbere seg og å skjære hodet av seg..

God helg!