Kværners verft i Verdal får etter alle solemerker oppdraget med på bygge to understell til Johan Sverdrup-prosjektet. Foto: Statoil

Statoils milliardavtale med Kværner kan være redningen for verftet i Verdal. Analytiker spekulerer i om det var en livbøye fra Statoil.

Skrevet .

Rammeavtalen til en estimert verdi av tre milliarder kroner for leveranse av to stålunderstell til Johan Sverdrup-utbyggingen var svært viktig for verftet.

Kværner har lenge hatt Sverdrup på radaren, og alt tyder på at denne tildelingen redder verftet, skriver Teknisk Ukeblad.

Tidligere i år har det vært spekulert i om det kan være slutt for Verdal-verftet om ikke de får nye kontrakter, noe Kværner selv også har uttrykt.

 

Situasjonen til Kværner Verdal har på mange vis kunnet fungere som et eksempel i flere av de aktuelle oljedebattene som har gått i Norge den siste tiden.

Den opplagte er den økende andelen kontrakter som går ut av landet, og i særdeleshet til Sør-Korea.

Senest denne uken var ingeniørforeningen Nito på banen og krevde at Statoil bruker norske leverandører for å sikre kompetansen hos industrien i Norge.

Også den kraftige kilevinken Goliat-prosjektet har fått ved verftet i Sør-Korea har blitt flittig brukt som eksempel fra dem som mener norske prosjekter burde bruke flere norske leverandører.

 

Christian Yggeseth, analytiker i Arctic Securities, sier til Teknisk Ukeblad at det hadde vært kroken på døra for Kværner Verdal om ikke de hadde fått de to Sverdrup-topsidene som ble offentliggjort i dag.

Hvorvidt dette var fordi tilbudet fra Kværner var konkurransedyktig eller ikke, er han usikker på.

– Om dette var livredning fra Statoils side, eller om det var fordi man var konkurransedyktige, det vet jeg ikke, sier Yggeseth til tu.no.

Han understreker at rammeavtalen er viktig på flere vis.

– Dette betyr at Verdal fortsetter som jacket-leverandør, noe som åpenbart er viktig for konkurransebildet.

Det er kun tre leverandører av jackets i Europa. Jacketene er så store at de er vanskelige å frakte rundt, og det hadde blitt en stor utfordring for europeisk olje- og gassindustri om Verdal hadde blitt lagt ned, sier analytikeren.

– I tillegg er det selvfølgelig positivt med tanke på arbeidsplassene på Verdal. Dette betyr at verftet har inntekter i hvert fall til ut 2020, sier han.

 

Les mer her:

http://www.tu.no/petroleum/2014/06/26/lien-mener-kvarner-avtalen-viser-han-hadde-rett-i-utsira-saken

 

utsirahøyden

Olje- og energiminister Tord Lien: – Kontrakten viser hvor viktig det var at det ikke ble elektrifisering fra dag én til hele Utsirahøyden