Snart skal Statoils «store Korea-test» fraktes den lange veien fra det gigantiske Samsung-verftet i Sør-Korea til Nordsjøen. Plattformdekket er det første Statoil bygger i Asia.

Skrevet .

28. mai skal Valemon-dekket etter planen skyves over på transportskipet Dockwise Triumph som allerede ligger rett ved siden av. I løpet av juni starter ferden mot Nordsjøen.

Valemon er blitt omtalt som Statoils store Korea-test. Gjennom Valemon-kontrakten med Statoil har Samsung-verftet hatt ansvar for både ingeniørarbeid, innkjøp og konstruksjon av plattformdekket, såkalt EPC.

Kontrakten har en estimert verdi på 2,3 milliarder kroner.

– Det er det første prosjektet der vi gjør EPC i Asia. Det har ikke bare vært en dans på roser. Men både vi og Samsung har lært mye av dette, forteller Statoils Karl Inge Ulveseth til Teknisk Ukeblad.

Han er prosjektleder for Valemon-dekket. Sivilingeniøren fra Sotra har bodd i Sør-Korea i snart to år, før dette fulgte han opp ingeniørarbeidet som i hovedsak ble gjort av Technip i Malaysia.

Valemon er først ut av flere prosjekter under EPC-kontrakt som Statoil skal ha i Asia: Ivar Aasen, Aasta Hansteen, Mariner og Gina Krog.

I bransjen er det derfor flere som har argusøyne på både kostnader og tidsplanen for prosjektet. Ifølge Statoil er prosjektet i rute for produksjonsstart i slutten av 2014.

Les mer her:

http://www.tu.no/petroleum/2014/05/21/snart-seiles-statoils-store-korea-test-til-nordsjoen