Denne uken er det Fiskeridagar på Åkra, og en av begivenhetene er nyåpningen av det gamle stormvarselet like ved museet.

Skrevet .

Værvarslingsmasta som sto vest på Holmahoien på Åkra var fra gammelt av et kjent landemerke som ga viktig informasjon om været til fiskere og sjøfolk. Masta ble reist rundt 1930 og var i daglig drift fram til krigen og værmeldingene fra Bergen kom til telegrafen i Åkrehamn flere ganger daglig. Ole ”Olemann” Olsen hadde jobben med å heise signalene. Når det var mørkt ble det brukt lyssignaler. Signalmasten hadde en viktig historie å fortelle fram til krigens utbrudd. Da ble den tatt ned, men ble satt opp igjen når freden kom. Der sto den på sin plass fram til 80-tallet, men var lite i bruk i årene etter krigen og etter at sildefisket på 50-tallet tok slutt. Den ble ikke vedlikeholdt og ble til slutt tatt ned for godt.

Karmøy Vest Rotaryklubb engasjerte seg på begynnelsen av 90-tallet i å gjenreise ”stormvarselet” og har benyttet det i sin logo siden oppstart av klubben i 1979. Etter å ha kontaktet kulturkontoret i Karmøy kommune ble det vedtatt, i samarbeid med ildsjeler ved museet, å gjenreise masten på museumseiendommen i Grunnviken. Arbeidet forløp i 1993/94 og i desember 1994 var værvarslingsmasta gjenreist. Siden har den stått der med tilsyn fra museet`s ledelse til den ble tatt ned på grunn av plassmangel og behov for vedlikehold i 2012/13.

Det ble besluttet å flytte den over sundet, fortsatt på Åkrehamn kystmuseum sin eiendom. Rotaryklubben tok utfordringen med å få den i stand og gjenreise den på ny plass. Etter en omfattende overhaling , ble den gjenreist den 11.07.2013. Den står nå rett over sundet og er godt synlig fra tidligere plassering på museumskaien.

les mer om Fiskeridagane og Stormvarselet her: http://fiskeridagene.no/nyapning-av-stormvarselet-under-fiskeridagene/#sthash.hHcWoD8O.dpuf

[[wysiwyg_imageupload:138:]]