Anna Kirah jobbet for flyprodusenten Boeing da hun ble ringt opp av Microsoft og tibudt ny jobb. Foto: Stein Bjørge

Anna Kirah forandret giganten Microsofts måte å jobbe på. Snart kommer hun til Haugalandskonferansen.

Skrevet .

Anna Kirah er utdannet designantropolog og psykolog og er damen som snudde opp ned på Microsofts tilnærming til brukervennlighet. Før dette jobbet hun for flyprodusenten Boeing med å teste ut brukervennligheten til den nye Dreamlineren, og ble headhuntet til Microsoft.

Hennes første oppgave  ble under utviklingen av Windows XP å kartlegge hvor lang tid sluttkunden brukte på å sette opp en PC og komme seg på nett. Microsofts egne tester viste at dette ville ta tre timer i snitt. Anna startet sin undersøkelse med den «vanlige Amerikanske forbruker» og resultatet skulle vise at INGEN klarte det. Ikke på 6, 12 eller 16 timer. Absolutt ingen klarte dette uten tung support! Det ble bråk – og hun fikk spørsmål om hvor hun hadde funnet «disse idiotene». Hun ble innkalt til sjefen, sikker på å miste jobben.  «Men han ville vite hvor stort budsjett jeg trengte» forteller hun. Kontakt ble etablert verden rundt, med i alt 2000 familier som tok del i testing og utviklingen av innovative produkter og programvare beregnet for sluttbrukeren.

I dag er hun internasjonalt anerkjent for sitt arbeid knyttet til brukervennlighet innen design, innovasjon og organisatorisk endring. Arbeidet hun la ned ble så etterspurt at Microsoft leide henne ut som rådgiver til flere multinasjonale selskaper, deriblant L’Oreal, Ford Motors og Procter & Gamble. I 2004 fikk hun prisen som Contributor of the Year i Microsoft for sitt strategiske arbeid som ledet frem til Windows XP og MSN (senere Windows Live).

-Vi er svært fornøyde med å ha fått Anna Kirah til Haugesund og Haugalandskonferansen. Hun er en ener på å snakke om balansen mellom menneske og teknologi, og vil sitt innlegg fokusere på hvordan næringslivet ofte ender opp med gale avgjørelser, fordi de glemmer nettopp dette, sier Bernt Jæger som er prosjektleder for konferansen.

Haugalandskonferansen har også profiler som Skype-Gründer Jonas Kjellberg, den profilerte nano-professoren Maria Strømme og forfatteren Arne Berggren på plakaten. Konferansen arrangeres 9. mars i Maritime Hall.

Her kan du se programmet og melde deg på konferansen