Hans Christen Rønnevik ble invitert til Næringsforeningen etter storfunnet på Utsira-høyden for et par år siden. Nå har han slått til igjen.

Haugesunderen Hans Christen Rønnevik har gjort det igjen- funnet olje der alle andre har gitt opp. Nå har Lundins letesjef truffet blink i Barentshavet. 

Skrevet .

Det spesielle med Gohta i Barentshavet er imidlertid at funnet er fra den geologiske tidsalderen perm, hvor det tidligere ikke er gjort kommersielle funn på norsk sokkel, skriver Dagens Næringsliv.

Bergarten det er snakk om, er kalkstein, en bergart som det ofte har vært vanskelig å produsere fra.

Størrelsen er foreløpig beregnet til 113–239 millioner fat oljeekvivalenter, på størrelse med Goliat.

Mannen bak funnet er Lundins letesjef Hans Christen Rønnevik, som har fått navnet «Trollmannen» fordi han finner olje der andre har gitt opp.

– Det har vært boret noen hull uten suksess. Vi har gjort en liten vri og har endret litt på de geologiske forutsetningene – en rekonstruksjon av hvordan det så ut for 200 millioner år siden, sier Rønnevik til DN.

Nøkkelen til å forstå mulighetene ble funnet på Svalbard. Geologene i det svensk-norske oljeselskapet Lundin dro på turer til Svalbard der geologiske forhold, som trolig ligner på havbunnen, kan studeres på landjorda.

– Du kan ikke bare sitte og se på en skjerm. En geolog må ut i naturen for å se på steiner og ta på steiner. Men det står ikke skrevet i bibelen hvor det er olje. Det handler om små nyanser som settes sammen i et stort puslespill, sier letesjefen.

– Suksess blir fort fanget opp

Rønnevik var også mannen bak gigantfunnet Johan Sverdrup.

Han forventer nå at konkurrentene raskt oppdager Lundins nye teori, men han sier at selskapet allerede har sikret seg flere nærliggende permarealer.

– I ettertid ser alle hva som er gjort. Suksess blir fort fanget opp.

Les mer her:

http://www.dn.no/energi/article2693175.ece