Opp av godstolen, folkens! Folk som ser mer enn tre timer TV for dagen har dobbelt så stor risiko for å dø ung, ifølge ny spansk forskning.

Skrevet .

Det er Bergens Tidende som kommer med denne urovekkende nyheten i dag, mens tusenvis av fotballgalne nordmenn gjør akkurat det; sitter timevis foran skjermen og glor på VM-fotball fra Brasil.

Voksne som ser tre eller flere timer på TV for dagen har dobbelt så stor sjanse for å dø ung, konkluderer forskerne fra Navarra Universitetet i Pamplona i studien, som ble publisert på nettstedet til The American Heart Association (AHA).

Folk bruker en stadig større del av tiden sin på aktiviteter der de sitter stille, sier Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, som er sjefsforsker på prosjektet og leder for Fakultetet for offentlig helse ved universitetet.

Han understreker at denne rapporten styrker en rekke tidligere forskningsresultater som har påvist en sammenheng mellom TV-titting og levealder.

Forskerne studerte 13.284 unge studenter og universitetsutdannede spanjoler i over åtte år. Gjennomsnittsalderen var 37 år og 60 prosent av deltakerne var kvinner, iflølge AHA. I løpet av denne perioden døde 97 av deltagerne.

Forskerne så på sammenhengen mellom forskjellige typer stillesittende aktiviteter, inkludert TV-titting, databruk og kjøring. De av deltakerne som så mer enn tre timer med TV for dagen hadde dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig, selv når det ble vektet for andre mulige alvorlige helsetilstander. Det var ikke noen lignende sammenheng når det gjaldt kjøring og databruk.

Miguel Martinez-Gonzalez sier en stillesittende livsstil kombinert med en aldrende befolkning vil føre til en stadig større belastning på helsevesenet. Han anbefaler blant annet å begrense TV-tittingen til to timer dagen.

Les mer her:

http://www.bt.no/nyheter/innenriks/Livsfarlig-a-se-for-mye-pa-TV-3146859.html#.U60gsNKKCJA