Aibel i Haugesund er selskapets største enkeltvirksomhet med rundt 2000 ansatte. Det er ikke usannsynlig at bedriften i Haugesund må nedbemanne etter Statoils slankeoperasjon.

Statoils krystallklare beskjed om kostnadskutt slår hardt inn hos underleverandørene. Aibel utelukker ikke nedbemanning ved sine norske verft.

Skrevet .

Statoil gjør dramatiske kutt i sine budsjetter for vedlikehold og modifikasjon (V&M) på norsk sokkel. Etter det Offshore.no kjenner til, har selskapet informert sine viktigste leverandører om et kutt på mellom 20 og 30 prosent allerede i inneværende år.
Aibel er blant de største aktørene i dette markedet, og selskapet rammes derfor hardt.

– Dette er vår største kunde, og vi har en betydelig portefølje av vedlikehold og modifikasjoner på selskapets landanlegg og plattformer.

Så når Statoil signaliserer at arbeidsmengden skal ned, så slår det rett inn i vår bedrift, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel til Offshore.no.

Les også: Statoil med milliardkutt i vedlikehold og modifikasjoner

Statoil innfridde like før jul en opsjon som forlenget Aibels V&M-kontrakter med to år. Den forlengede kontrakten har en samlet verdi på rundt fem milliarder kroner, og engasjerer rundt 2500 medarbeidere i Aibel.

Selskapet har rammeavtaler for landanleggene Kårstø, Kollsnes og Sture, samt offshoreanleggene Draupner, Statfjord, Oseberg, Huldra/Veslefrikk, Njord, Kristin, Norne og Hammerfest LNG.


– Vi har orientert våre ansatte om situasjonen. Vi gjennomførte ganske omfattende kostnadskutt i fjor høst og har nå signalisert at det vil bli behov for flere tiltak.

Men først må vi skaffe oss oversikt over omfanget, så kommer tiltakene i neste omgang.

– Er det aktuelt med bemanningskutt?
– Personalkostnadene utgjør en stor del av våre kostnader, men på nåværende tidspunkt kan jeg verken utelukke eller bekrefte slike tiltak.

– Hvilke andre virkemidler har dere?
– Det er for tidlig i prosessen til å si noe om hvilke tiltak vi vil ende opp med, sier Sandal.