Om noen timer sparkes Haugalandskonferansen i gang. Større enn noensinne. Vokst til å bli en av landet største møteplasser for næringslivsledere. Over 600 deltakere. For noen uker møtte en rekke statsråder hverandre i svingdørene på Rica Maritim. Haugesundskonferansen for sjøfart- og sikkerhet samlet nær 300 deltakere og det var ikke måte på hvor mye fint folk som kom og gikk.

Skrevet .

Om noen timer sparkes Haugalandskonferansen i gang. Større enn noensinne. Vokst til å bli en av landet største møteplasser for næringslivsledere. Over 600 deltakere.

For noen uker møtte en rekke statsråder hverandre i svingdørene på Rica Maritim. Haugesundskonferansen for sjøfart- og sikkerhet samlet nær 300 deltakere og det var ikke måte på hvor mye fint folk som kom og gikk.

Toppen av alt; næringsminister Trond Giskes twittermelding om at han var på konferanse i landets maritime hovedstad. Våre venner i Bergen og Ålesund fikk morgenkaffen i halsen og protesterte heftig på «utnevnelsen».

Men Giske står på sitt. Og når en statsråd sier det- så er det sant..

Jeg skriver dette fordi jeg merker en ny giv. En nyvåknet stolthet. En gryende identitetsfølelse.

Vi er blitt tøffere i trynet…

Det blir du ikke uten å ha noe i bunn. Noe å slå i bordet med. Det var ikke lenge siden programlederen i Nitimen, Norges mest hørte radioprogram, spilte en sang av Vamp og i ren begeistring ramset opp andre artister fra Haugesund og omegn.
-De får til noe der borte, konkluderte hun.

At FK Haugesund spiser kirsebær med de store går heller ikke upåaktet hen. Ingenting er mer identitetsbyggende enn et topplag i fotball.

Og når vårt lag blir elsket av en hel nasjon på grunn av en trener og et lag som framstår som ekte og ærlig, og i tillegg dunker Viking gang etter gang, ja, så skaper det begeistring langt utover Haugalandets grenser.

I vårt næringsliv har det vært god kultur å holde ting for oss sjøl, selv om vi historisk sett har hatt våre øyne rettet mot de syv hav.

Det var de som ristet på hodet da den velbegrunnede ideen om å lansere Haugesund som landets maritime hovedstad ble lansert.

Og fortsatt er det bedriftsledere som gjør febrilske forsøk på å unngå medieeksponering fordi de er livredde konsekvensene.

Nå har næringsministeren bekreftet vår maritime status. Og DeepWell, Imenco, Omega, Sysco, Westcon og andre fremadstormende selskaper vinner priser eller havner i finaleheatet i nasjonale konkurranser i entreprenørskap og vekstevne.

Samtidig bygger vi allianser nord og sør for oss, for å stå rustet til den tid da Bergen og Stavanger kommer mye nærmere oss og vi blir midtpunktet i den mest vekstkraftige aksen på Vestlandet. Med i bagasjen har vi disse historiene- og mer til. Om reiseliv, industri, handel, attraktivitet og kultur.

Vi har langt fram. Men vi er på veg.

Og vi er blitt tøffere i trynet..