I Kvalsvik utenfor Haugesund (bildet) planlegges Nord Europas største maritime skulpturpark

Skrevet .

 

Nylig ga Haugesund kommune grønt lys til utsetting av kunstige rev på et 3000 m2 stort havbunnsområde i Kvalsvik utenfor Haugesund. Initiativtaker er naturvernforeningen Hummerhuset, som tidligere har satt ut kunstige rev i Smedasundet i Haugesund havn, samt flere hundretalls mindre hummerhus i hele landsdelen.

Som en start skal det settes ut 13 kunstige rev i betong og stål, der hensikten er å øke det biologiske mangfoldet i viken og skape trygge vekstvilkår for hummer og andre dyr. Friluftsrådet Vest og Slettaa dykkerklubb skal være med i utsetting og gjennomføring av prosjektet.

Kunst under vann

Utover kunstige rev søker nå foreningen Hummerhuset om å få lage Nord-Europas største  skulpturpark under vann. Skulpturparken skal etter plan inngå i det 3000 m2 store området, med utsetting av skulpturer på en dybde mellom 6 og 8 meter. Skulpturene skal lages i samarbeid med den lokale kunstneren Roald Tellnes.

Initiativtaker og styreleder i foreningen Hummerhuset, Åge Wee, sier i en pressemelding at dette er et prosjekt som vil gi dykkere en helt unik opplevelse.

– Vi er nå inne i den kreative fasen av prosjektet, og har mange tanker rundt hva de besøkende dykkerne skal få oppleve. I første omgang er det snakk om en sittegruppe i betong, samt seks marmorskulpturer. Det vil også bli skulpturer i granitt, sier styreleder Åge Wee.

– En god blanding av ulike skulpturer og kunstige rev vil gi spennende opplevelser for dem som dykker i Kvalsvik. Ikke bare blir parken en av de største i Europa – den blir også unik fordi dette er et kunst og miljøprosjekt i ett. Nå venter vi bare på endelig godkjenning fra kommunen for å gjøre prosjektet til en realitet, avslutter styreleder i foreningen Hummerhuset, Åge Wee.