Verdensrekorden fra i fjor på 285 meter vil bli knust. Teknologi utviklet på Killingøy i Haugesund vekker internasjonal oppmerksomhet.

Skrevet .

I sommer klarte Statoil og Technips spesialister å sveise på et grenrør på et gassrør i drift på havdyp som ikke er tilgjengelig for dykkere. Teknologien som er ut­viklet av et relativt lite miljø på Killingøy har fått oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser.

– Statoil er eneste aktør i verden som kan utføre en fjernstyrt hot-tap. Operasjonene på Åsgard i sommer var en viktig teknologisk milepæl for oss, sier Statoils PRS-leder Jan Olav Berge til tu.no.

Hot-tap-operasjonen på Åsgard er ikke den eneste verdens­rekorden satt av rørledningsmiljøet som holder til i Haugesund.

Berge forteller at det allerede i 1984 ble satt i gang forskingsprosjekter på såkalt hyberbarisk sveising i forbindelse med Oseberg-utbyggingen.

Siden den gang har Statoil og partnerne i Pipeline Repair System (PRS) på Killingøy utenfor Haugesund satt stadig nye rekord­er på store havdyp.

– Vi må være langsiktige og tenke 10 til 20 år frem i tid. Derfor jobber vi stadig med nye løsninger.

Nylig har vi utviklet et nytt trykkammer hvor vi kan teste sveising og utstyr ned til 4000 meters dyp. Dette er enestående på verdensbasis. Trykkammeret trengs når for å strekke oss etter visjonen vår som er å kunne utføre reparasjoner på rørledninger på flere tusen meters havdyp, sier Berge.

Les mer her:

http://www.tu.no/olje-gass/2013/01/11/vil-sveise-pa-4000-meters-dyp