Bygg- og anleggsbransjen sliter med høy andel svart arbeid. ByggArena-aktuelle Jon Sandnes, Adm. Dir. i BNL, mener at dette må tas på alvor

Skrevet .

Statsminister Erna Solberg har den siste uken godkjent 25 millioner kroner til å få bukt med den høye andelen av svart arbeid i byggenæringen. Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, mener at dette er positivt, men ikke nok.

– Det er positivt at statsministeren tar initiativ til toppmøte og bevilger 25 millioner. Men det er bare en begynnelse, sier Sandnes.

Skatteetaten anslår at en tredjedel av omsetningen i byggenæringen nå er svart.

– Vi ser at fremveksten av useriøse aktører og arbeidsmarkedskriminalitet bidrar negativt når det gjelder næringens omdømme. Dette bekymrer. Det haster med å rydde opp. Bedriftene må forebygge at kriminelle kommer inn i prosjektene, byggherrene må etterspørre seriøse aktører og myndighetene må handle, sier Sandnes.

Yrkesfagenes status blant unge har også blitt trukket fram i høst. Et stort fokus på høyere utdanning, utenlandsk arbeidskraft og svart arbeid er noen av forklaringene de unge gir i en ny undersøkelse.

– Vi må bli mye flinkere til å synliggjøre mulighetene næringen gir, og bidra til å videreformidle alle de mange gode historiene som byggenæringen er full av. Byggenæringen spiller blant annet en nøkkelrolle for å løse utfordringer knyttet til befolkningsvekst, klimaendringer og behovet for den kraftige opprusting av infrastrukturen rundt om i hele landet, sier Sandnes som kommer på ByggArena 31. oktober.

Program og påmelding til årets ByggArena finner du her