- Kan gi ny industriklynge
«Bølgjekraftbygging kunne vore norsk storindusti» skrev ukeavisen «Dag og Tid» for ti år siden etter et intervju med professor emeritus Johannes Falnes ved institutt for fysikk på NTNU. Falnes er opprinnelig fra Skudeneshavn og anerkjent for sin mangeårige forskning på bølgekraft. Siden har verdens øyne vært rettet mot andre teknologier. Det gir norsk industri en mulighet å få en internasjonal posisjon tilsvarende som dansk industri har innen vindkraft.
Denne hypotesen ønsker Karmøy kommune å se nærmere på og tar initiativ til et næringsutviklingsprosjekt sammen med oppfinner Hans Knutsen fra Åkrehamn, som har utviklet fem ulike internasjonale patenter. De siste årene har han konsentrert sitt arbeid om utvikling av et bølgekraftverk. En modell i skala 1:40 er testet og dataene er analysert både av Det Norske Veritas og SINTEF, og viser meget lovende resultater. Regionalt Forskningsråd har bistått med forskningsmidler og uttaler at innovasjonspotensialet er meget stort.
Nå bygges en modell i skala 1:10 med en bøye-ring med diameter på 2,5 meter som med en sylinder i midten og hydrolikk stag i mellom. Bevegelsene driver videre en hydrolikk-generator som produserer strømmen. Forventet produsert effekt er mellom 400 kW til 1 MW. Resultatene er så gode at subsidier ikke blir nødvendig, i motsetning til solenergi og vindkraft.
I flere tiår har mange forsøkt å temme bølgenes enorme kraft, uten å lykkes. Oppfinnelsen til Knutsen er like enkel som den er genial. Forskningsrådet er ikke kjent med lignede løsning. Bølgekraftverket skal klare over 20 meter bølgehøyde, som er langt over «100-årsbølgen». Bølgekraft har mer enn 5 ganger energi enn vind og over 10 ganger mer enn solenergi. Likevel har verden glemt bølgekraften, og det gir mulighet for Norge å ta en ledende posisjon i verden. Bølgekraftverket til Knutsen kan bygges både i gjenvinnbart stål eller aluminium, og krever ikke noen spesialfartøy for å installeres. Alt er fornybart og har ikke de samme miljøutfordringene i hele livsløpet som solenergi og vindturbiner har med kjemikalier og kompositt.
Haugalandet har leverandørindustri i alle disse næringsområdene som er nødvendig for å produsere og utvikle bølgekraftverk. Regionen har derfor et meget godt grunnlag for å etablere en industriklynge for bølgekraft. Karmøy kommune arbeider for å invitere leverandørindustrien til et informasjons- og dialogmøte for å drøfte potensialene framover og ber potensielt interesserte se demovideo på www.seamotion.no, skriver næringssjefen i sin kronikk.