-Trist, men ikke overraskende

06.02.2020
Trist, men ikke overraskende, sier fagforeningsledere om Hydros planer på Karmøy
Norsk Hydro legger utvidelsen av milliardanlegget for aluminiumsproduksjon på Karmøy på is inntil videre, blant annet fordi markedet er krevende og nettkostnadene blir for høye, skriver Montel.

Hydro-anlegget skulle etter planen legge beslag på en strømkapasitet på 425 megawatt, noe som betyr et årlig forbruk på rundt 3,7 terawattimer (TWh).


Teknologipiloten, som sto ferdig på Karmøy vinteren 2018, skulle etter planen få følge av et fullskala anlegg rundt fem år etter at produksjonen i piloten gikk i gang.


Det tenkte anlegget vil kunne produsere 255.000 tonn aluminium årlig.


Men utvidelsen er nå lagt på is, skriver bransjebladet Montel. Blant årsakene er et krevende marked for aluminium globalt, men også økt nettleie for industrien, skriver bladet, og viser til et brev Hydro har skrevet til Statnett, som driver de store kraftlinjene som utgjør «motorveiene» i det norske kraftnettet.


Hydro utelukker ikke at anlegget likevel kan bli bygget senere. Selskapet opplyser til E24 at det bare ikke har kunnet forplikte seg til det tidsløpet for utvidelser av kraftnettet som Statnett har lagt opp til.


Karmøy er fortsatt et av de beste utvidelsesprosjektene for Hydro, men markedsutsiktene må bestemme når det eventuelt kan bygges ut, opplyser selskapet.


Pilotprosjektet på Karmøy skal senke energiforbruket ved å produsere aluminium, og anlegget til 4,3 milliarder kroner fikk 1,55 milliarder kroner i støtte fra statlige Enova. Dagens anlegg produserer 75.000 tonn aluminium i året og legger beslag på rundt én terawattime strøm av Norges totale forbruk på rundt 140 TWh.


 

 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund