Havforskningsinstituttet har kartlagt mer enn 36.000 tonn søppel i Barentshavet- mesteparten plast.
Barentshavet- en søppelplass
13.08.2018
- Vi finner søppel og plast både i bunntrål og med pelagisk trål og i overflaten. Man tenker gjerne at Barentshavet er et rent havområde, men vi finner søppel også der, sier forsker Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet til Tekfisk.
Hvis man tar utgangspunkt i snittverdiene fra forskernes funn fra bunntrål, finnes det 36.000 tonn søppel i Barentshavet. 8000 tonn er plast og gummi. Det viser estimater i en forskningsartikkel som ble publisert tidligere i år.
- Det er gjerne mer søppel tettere langs kysten og mindre i åpne havområder. Men vi finner dessverre søppel de fleste steder vi leter, sier Grøsvik.
Selv har han vært på plasttokt både i Barentshavet og i Byfjorden i Bergen. Tidligere i sommer var han med på et tokt fra Mauritius til Colombo.
- Vi skulle se etter mikroplast i åpne farvann, og fant lite av den størrelsen i overflatetrål. Det var jo sånn sett positivt, men vi mangler foreløpig informasjon om partikler av mindre størrelser, sier forskere
Forskningstoktene i Barentshavet inkluderer registreringer fra 2265 pelagiske tråler og 1860 bunntråler i tillegg til overflateregistreringer. Forskerne har kun registrert søppel med en størrelse fra 5 millimeter og oppover. Fra neste år skal også mikroplast, som er mindre enn dette, registreres.
- Vi ønsker mer kunnskap om mikroplast og nanoplast, og bygger opp en metode for å få bedre tall på de minste partiklene. I dag vet vi for lite om situasjonen, sier Grøsvik.
I fjor ble det for første gang registrert hvor mye av søppelet som kom fra fiskeri: 23,5 prosent av plasten i overflaten var fiskerirelatert. 43 prosent fra pelagisk trål var fiskerirelatert og 62 prosent fra bunntrålen.
Les mer her