Designeren som ble banksjef
01.12.2008
- Men det blir et ”finanskrisebryllup”, bedyrer hun.
AV: Egil Severeide
Ingen skal si at Ingun Solberg er stor på det. Kontoret hun tar imot oss på i Postbankens lokaler i Haraldsgata 90 bærer såmenn ikke preg av å være tilegnet en banksjef. Men i samtalens løp forstår vi at 30-åringen fra Haugesund har beina godt plantet på jorda, og ikke har falt for fristelsen til å ”ta av”, selv om hun kan smykke seg med tittelen Avdelingsbanksjef.
Kvinnelig banksjefer er det ikke mange av på Haugalandet. Ikke i region Sør i Postbanken heller. I distriktet som spenner fra Haugesund til Porsgrunn er hun eneste høne i kurven. På landsbasis er kvinnerepresentasjonen bedre.
- Særlig i region nord er det en del kvinner, forteller Ingunn Solberg.
Hun er en av dem som Haugesundregionen jobber hardt for å få tak i. Kloke hoder som reiser ut for å skaffe seg en utdannelse, og som kan komme tilbake og berike regionens næringsliv. Men Ingun innrømmer at hjemkomsten ikke var direkte smertefri.
- Samboeren min er arkitekt og vi hadde en lang diskusjon om hvor vi skulle bosette oss etter studiene. Jeg utdannet meg til grafisk designer, men vi kom tilbake da nedgangstidene satte inn for fullt i 2001. Bjarne (Harloff er samboerens etternavn) fikk seg heldigvis jobb i Opus, jeg fikk et vikariat i et reklamebyrå, men ble oppsagt etter en kort periode.
Da meldte spørsmålet seg om vi skulle reise tilbake til Oslo, men heldigvis slengte jeg inn en søknad om jobb i Postbanken. Jeg oppfylte ikke så mange av kriteriene i søknaden, men fant i hvert fall ut at jeg tilfredsstilte ett: samfunnsengasjert. Det holdt visst, ler Ingun Solberg.
- ’
I Postbanken jobbet hun som finansrådgiver og lærte seg raskt bankhåndverket. Men lysten til å videreutdanne seg lå latent og i (hvilket år) begynte hun på BI. Hun er fortsatt på skolebenken og skal ta sin avsluttende eksamen i ???.
I mellomtiden er hun altså blitt banksjef med ansvar for fem medarbeidere og en forvaltningskapital på 2.7 milliarder kroner. Postbanken er i sin helhet eid av DnB NOR ASA, og er en ren privatkundebank.
Ingun Solberg merker ikke så mye til finanskrisen foreløpig utover det at det er flere kunder som dropper fra bank til bank for å spørre om lån.
- Kravene til egenkapital er høynet i alle banker. Vi er generelt mer forsiktige nå, og ser på utdannelse, jobbmuligheter i tilfelle de skulle miste sitt nåværende arbeid og andre faktorer som har betydning for muligheten til å betjene lånet. Jeg tror vi først kommer til å merke konsekvensene av finanskrisen når jobbene blir utrygge.
- Hva gjør dere hvis kunder ikke klarer å betjene lånene sine?
- Vi hjelper til så godt vi kan. Vi kan lansere flere alternativer, som for eksempel å strekke lånets løpetid, bare betale renter i en periode, sette opp et budsjett for kunden som forteller hvor det kan kuttes, og se om skattetrekket er tilpasset inntekten, sier avdelingsbanksjefen i Postbanken.
Ingun Solberg er opptatt av regionen, og har nylig meldt sin interesse for å være med i Styrestall Haugalandet, som administreres av Haugesundregionens Næringsforening.
- Jeg kan godt tenke meg å sitte i et eller flere bedriftsstyrer. Kanskje noen har bruk for min kompetanse, spør 30-åringen som selv bor hun i rekkehus på Porshaugen sammen med samboer og to barn. Hun får kick av å trene, selv om hun gjerne skulle vært litt flinkere. Nå følger hun ei ”kom i form”-oppskrift fra Grethe Waitz.
Å trene gjør godt mentalt. Jeg skulle gjerne vært flinkere til å skille jobb og fritid, men treningsturen hjelper godt på, sier Ingun Solberg, som er en ivrig leser av litteratur.
- Jeg har en søster som jobber i Aschehoug, og jeg har minst tre bøker på nattbordet til enhver tid. En jeg nettopp har lest, en jeg leser, og en jeg skal lese.
Til sommeren skal hun smis i hymens lenker, som det så prosaisk heter. Men banksjefen har ikke tenkt å slå ut håret, og lage et ekstravagant bryllup.
- Det blir vel et finanskrisebryllup, ler hun. Innenfor rimelighetens grenser, men likevel flott nok til å bli husket..