Dødsdømt gigant får forlenget levetid

03.12.2019
(Foto: Statoil)
Den skulle stenges i 2022. Men giganten i Nordsjøen får forlenget levetiden.
Pengemaskinen Statfjord A er vedtatt stengt ned i 2022. Nå jobber Equinor med planer om nok en gang å forlenge levetiden – med betydning for tusenvis av arbeidsplasser, skriver Stavanger Aftenblad.

Siden oppstarten i 1979 har Norges største oljefunn Statfjord vært en gedigen, økonomisk suksess. Inntjeningen er på over svimlende 1500 milliarder kroner. Det tilsvarer 4,5 millioner kroner hver time i 40 år – og hvert år kan 4–5000 årsverk knyttes til Statfjord-feltet.

Opprinnelig skulle den første plattformen på feltet – Statfjord A, som markerte 40-årsjubileum nylig – stenges ned i 1999, men siden har den blitt oppgradert og fått forlenget levetid ni ganger.

Nå kan det bli ti – og nye milliarder i inntekter – selv om det egentlig var bestemt at Statfjord A skal stenges i løpet av 2022, og Statfjord B og C skulle følge etter innen 2025.

For Aftenbladet er kjent med at operatør Equinor ser på muligheten av å forlenge levetiden til Statfjord A og resten av feltet. Den endelige beslutningen er ennå ikke tatt, men de neste ukene blir avgjørende for om Statfjord-plattformene likevel ikke skrotes med det første.

Å fjerne en plattform er dyrt. Da Equinor vurderte ulike alternativer for Statfjord A, falt valget på løsningen med å la hele betongunderstellet bli stående og fjerne plattformdekket. Fjerningen er blitt beregnet å koste mellom 3 og 3,5 milliarder kroner.

Totalkostnaden med å stenge ned hele Statfjord-feltet og fjerne de øvrige plattformene er langt høyere.

Spørsmålet nå er om Equinor og de andre eierne heller skal bruke penger på å investere i feltet for å produsere mer olje og gass.

Så vil det en dag være slutt, også for Statfjord, og kostnadene ved fjerning forsvinner ikke. Men i en tid hvor Equinor mangler nye, store prosjekt på norsk sokkel når Johan Castberg-feltet i Barentshavet er klar for produksjon i 2022.

Det er lenge siden et stort funn, og Equinor har satset mye på å forlenge levetiden til en rekke plattformer, skriver Aftenbladet.

 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund