Gemyttlig møte med innvandrere
08.11.2013
Mange av de tretti fremmøtte har arbeidserfaring og utdannelse fra sine hjemland, men sliter med å få innpass i det regionale jobbmarked.
Severeide gav en oversikt over mangfoldet av bedrifter og institusjoner som finnes i regionen og om hvordan arbeidsmarkedet fungerer.
Han kikket også inn i glasskula og viste til undersøkelser fra USA som forteller at 65 prosent av de som nå går i barneskolen vil finne jobber og yrker som i dag ikke er oppfunnet, når de skal ut i arbeidslivet om noen tiår.
- Utviklingen går vanvittig fort, Internett ble lansert i 1991, I phonen kom i 2007 og nettbrettet i 2010.
De har revolusjonert måten vi kommuniserer på i løpet av få år. Er det noen som tror at det stopper her? sa Severeide og utfordret innvandrerne til å være aktive i sin søken etter jobb.
-Jeg vet det er mange som synes det er vanskelig å få kontakt med nordmenn. Men det handler like mye om DIN evne til å ta kontakt. Med naboen, med idrettsklubben, med menigheten i kirken.
Uten nettverk er det vanskelig å klare seg, sa Severeide og fikk støtte fra flere av innvandrerne.
Etter foredraget var det mange som ville ha råd og vink om hvordan de skal gå fram for å bli aktuell for arbeidsgivere.
Hvordan skal jeg komme i kontakt med bedriftene, hvem skal jeg snakke med i regnskapsbyrået, hvor kan jeg videreutdanne meg, og hvor strenge er kravene til språkkunnskaper hos bedriftslederne, var spørsmål som HN-direktøren ble bedt om å utdype.