Hotellsjefen som gjenoppdaget hjembyen

28.11.2011
Nå e eg komt him, smiler Malla Holden, og forklarer; Haugesund e sååå forandra siden eg reiste ut.

Tekst og foto: Egil Severeide

Vi sitter i salongen i Clarion Hotel Amanda, et av mange byhoteller drevet av eksentriske Petter Stordalen. Ennå er ”Amanda Hotel” klengenavnet på denne vakre bygningen nederst i Torgbakken. Innenfor den gule fasaden møter man hjemmekoselig atmosfære i tråd med slagordet for Clarion Collection-kjeden: ”Feel at home..”; kveldsmat, ettermiddagskaffe med vafler, frukt/te og kaffe døgnet rundt.
Malla Holden nipper til kaffen og kroer seg i salongen. Hun kom hit for et halv t år siden og ikke ti ville hester kan få henne bort. Hotellsjefen må bæres ut. De blir ikke kvitt meg nå, bedyrer hun.
Med barndom i Austmannavegen og ungdom på Bleikmyr var Malla Holden preget av utferdstrang. Paradoksalt nok skjedde hennes første møte med arbeidslivet nettopp der hvor vi sitter; I Amanda Home hotell med Gard Grubstad som sjef.
Året var 1994 og Malla fikk jobb som stuepike og kjøkkenassistent. Men rastløs som hun var bad hun flere ganger om ”perm” for å utforske verden; først en Europa-tur og så seks måneder som backpacker i Mellom-Amerika.
-Da ringte Gard og sa at nå må du snart komme deg hjem, minnes hun.
I 2000 dro hun over fjorden til Stavanger og reiselivsstudier. Parallelt jobbet haugesundsjenta i resepsjonen ved Comfort Hotel i oljebyen, hun tok bachelor i hotelledelse ved Universitetet i Stavanger før hun ble ansatt i nok et Choice Hotel, denne gang i Sandnes. Her ble hun hotellsjef og det var til den adressen tilbudet om å overta som sjef for Amanda-hotellet i Haugesund kom tidligere i år.
-Jeg tenkte først på å ta jobben som konstituert hotellsjef. Men tanken modnet og nå er jeg kommet for å bli. Bor på Kvala med samboeren fra Stavanger og synes Haugesund har veldig mye spennende å by på. Jeg er imponert over det engasjementet som legges ned for sentrum, for næringslivet i regionen og for reiselivet. Vi har mange flinke folk som jeg tror byen og regionen vil få stor glede av i årene som kommer, sier Malla Holden.
Selv betegner hun seg fortsatt som turist i egen by. Jobben som hotellsjef krever sitt, og hun har fått lite med tid til å saumfare regionens mange tilbud. Men det kommer, lover hun.
Hvilke egenskaper må en hotellsjef ha, da?
Malla tenker seg om:
-Skape trivsel rundt seg. Det tenker jeg må være en av de viktigste oppgavene. Se til at medarbeiderne har gode arbeidsvilkår og trives på jobben. Det smitter over på gjestene.
Selv mener hun den erfaringen hun har opparbeidet seg gjennom å ha gått gradene fra stuepike til hotellsjef gir henne viktig trygghet og kunnskap i jobben.
-Jeg er meg sjøl, og prøver å gå foran som et godt eksempel, sier Malla, som har 31 ansatte å forholde seg til fordelt på 17 årsverk.
Etter toppåret 2007 har hotellnæringen i Haugesund opplevd nedgang. Og når beleggsprosenten går ned, blir det desto viktigere å drive god kostnadskontroll.
-Jeg tror vårt hotell har høyest snittbelegg, men det siste året ender vi vel på 58 prosent og det er ikke mindre enn det må være. Alle venter på ”Aibel-effekten” , og vi får håpe den kommer i 2012.
Da kan Clarion Collection Hotel Amanda også by på 31 nye rom i bygget ved Smedasundet. Utbyggingen er godt i gang, og Malla håper den kan være ferdig ut på vårparten. Ferdig utbygd kan hotellet ved Smedasundet by på 133 rom.
Vi tar med oss hotellsjefen ut i høstsola, som varmer godt denne novemberdagen. Malla Holden gleder seg allerede til ettermiddagen.
-Da skal jeg på tur med de to hundene våre. Det blir mye jobb, men timene med de to gir meg god inspirasjon og energi til å holde tempoet oppe, sier den ferske hotellsjefen.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund