Hovedstad med stil og gemytt
28.08.2009
Av: Egil Severeide
Vi var med på Ryanairs åpningstur til Edinburgh fra Haugesund i begynnelsen av juli. Mens barske, norske vikinger for rundt 1000 år siden feide over Nordsjøen på erobringstokt til det skotske kystlandskapet, landet et trettitalls haugalendinger denne gang på flyplassen i utkanten av hovedstaden i et langt mer fredelig ærend. Representanter fra reiselivsnæringen, kommunene, HN og regionale bedrifter benyttet anledningen til å knytte kontakter med skotske kolleger. Og de fleste ble bergtatt av den vakre hovedstaden, som ligger pent plassert ved bredden av Firth of Forth, en fjord som strekker seg fra Nordsjøbassenget og innover i det skotske lavlandet.
Kulturskatt
Edinburgh er en kulturskatt og både den nye og gamle bydelen er behørig plassert på Unescos Verdensarvliste. Med sine knapt 500.000 innbyggere er den på størrelse med Oslo, men den fortoner seg egentlig en god del mindre. Kompakt og oversiktlig med flotte parker og en sjarme som skiller seg en god del fra andre skotske byer.
Byens landemerke er Edinburgh Castle, som kneiser fra en vulkansk klippe. Like ved inngangspartiet rigges hver sommer opp en arena som skal huse det årlige Edinburgh Military Tattoo, som samler militærorkestre med blåsere og trommeslagere fra hele verden til festival i august måned.
Nedenfor, langs åsryggen ligger gamlebyen, som er velegnet til en behagelig rusletur. Den neoklassiske arkitekturen og den skotske opplysningstiden på 18.hundretallet har gitt byen navnet Det nordlige Athen.
Kamp
Gjennom historien har Edinburgh Castle spilt en sentral rolle i skottenes kamp mot de engelske rivalene i syd, og i følge flere kilder er Edinburgh i dag faktisk det mest besøkte turistmålet i Storbritannia etter London. Hele fem år på rad er dette kåret til britenes eget favorittreisemål.
Når du går langs Royal Mile i gamlebyen, ned de trange smugene mellom de høye 1600-1700-tallsbygningene, forstår du lett hvorfor. Den ene bygningen er vakrere og mer storslått enn den andre.
Her på en fortausrestaurant satt etter sigende JK Rowling og skrev den første boken om Harry Potter. Her ble detektivlegenden Sherlock Holmes til, og her skrev Robert Louis Stevenson boken om Jekyll and Hyde.
Festivaler
Det er lite industri i Edinburgh, den er Skottlands nest største by og landets finansielle og administrative sentrum. Her ligger også det skotske parlamentet.
Edinburgh er base for flere verdenskjente arrangement. Blant disse er Edinburgh Festival, som er et samlebegrep på eksplosjonen i festivaler som skjer i august hvert år; Edinburgh Fringe Festival, Edinburgh Jazz & Bluesfestival, Edinburgh Book Festival, Edinburgh Film Festival ( bysbarnet Sean Connery er festivalens beskytter) og – som nevnt- Edinburgh Military Tattoo.
Fotball?
Mange haugalendinger bruker Ryanairs London-rute for å se fotballkamper i London. Fotballinteressen er ikke mindre i Edinburgh, selv om byens to eliteserielag Hearts og Hibernian, må finne seg i spille i skyggen av Glasgows to storlag Celtic og Rangers.
Hjemmebanene til Hearts og Hibs tar ikke mer enn 17.-18.000 tilskuere, men lokaloppgjørene og kampene mot Celtic og Rangers samler som regel fulle hus. Og da går det riktig så livlig for seg blant supporterne, skal vi tro lokale fotballkjennere…
Vil du vite mer om fotballhistorien, kan du lese her:
http://www.heartsfc.com
http://www.hibernianfc.co.uk
Her kan du lese mer om Edinburgh:
http://www.edinburgh.com
http://www.edinburgh.org
http://www.edinburghguide.com