Hun fikk Kristian i godt humør
04.09.2015
Han hadde nettopp hørt bankens makroøkonom Kjersti Haugland, opprinnelig fra Ølen, ta pulsen på norsk og internasjonal økonomi.
- Dette var oppløftende. Du skaper en begrunnet optimisme, og det var mange banksjefer som kunne hatt godt av å høre dette foredraget, sa Kristian Eidesvik.
Det var mange som nikket samtykkende til Eidesviks kommentar. Hun tegnet et bilde av norsk økonomi som overrasket mange av de frammøtte.
Jo, vi vil få en ledighet på rundt 5 prosent fram mot 2018.
Jo, vil vi få en nedgang i oljeinvesteringene på 30 prosent i samme periode.
Jo, verden flommer over av olje, og det vil gi en oljepris på mellom 60 og 80 dollar fatet de neste årene
Jo, veksten i økonomien vil bli halvert fram mot 2017.
Men det finnes lyspunkter:
Vi har hentet inn 10 år med svekket konkurranseevne. Effekten av svakere krone tilsvarer en styrking av konkurranseevnen på 14 prosent.
I dag tåler bare 40 prosent av prosjektene offshore en oljepris på 50 dollar. Industrien jobber hardt med å redusere kostnadsnivået. Det betyr at flere prosjekter kan tåle en lavere oljepris i framtiden.
Rentenivået vil forbli lavt i flere år framover. Styringsrenten ventes satt ned til 0.75 % i høst.
Vi sparer mer enn før.
Til tross for at vi vil få den laveste lønnsveksten siden 1935 neste år (2.5 %), vil lav prisvekst likevel gi reallønsvekst de neste årene.
Kjersti Haugland snakket definitivt ikke om noen krise, men en svak økonomisk utvikling forsterket av oljebremsen. Hun gjordet et poeng av at ledigheten rammer regionalt.
- Mens Rogaland har en økning på 60 prosent, går ledigheten ned i Oslo. Boligprisen likedan; de stiger kraftig i Oslo og en del andre områder og stagnerer i Stavanger. Det er altså store regionale variasjoner, sa hun.
DNBs makroøkonom mente også at Kina, til tross for svake veksttall, vil klare en myk landing, og ikke noe krasj. Hun hevdet myndighetene hele tiden har jobbet mot å dempe veksten, og at et nivå ned mot 5 prosent årlig er innenfor forventningene.
-Utviklingen i Euro-sonen vil forbli svak, men Storbritannia og USA trekker opp, sa Haugland.
På frokostmøtet ble også DNBs nye plassjef og leder for bedriftsmarkedet presentert.
Arne-Helge Vaage kommer fra stillingen som leder for bedriftsmarkedet i DNB i Sunnhordland med base i Leirvik på Stord. Han har tidligere erfaring fra Fokus bank, og tar i tillegg med seg bakgrunn fra næringslivet der han bla selv har jobbet i en oppstartsbedrift.
Han overtar etter Ben Tore Brekke, som gir seg etter 25 år som leder av DNB Haugesund. Brekke skal nå jobbe i Bedriftsmarkedsdivisjonens avdeling for komplekse engasjementer med hovedfokus på Rogaland og Agder-fylkene.