Kriminelle utnytter pandemien

19.01.2021
Næringslivskontakt i Sør-Vest politidistrikt opplever en oppblomstring av datakriminalitet.
Sør-Vest politidistrikt har registrert angrep rettet mot et stort IT selskap og en større statlig virksomhet
De siste ukene har oppdrettsleverandøren Akva Group, Hurtigruten og Østre Toten kommune blitt utsatt for alvorlige dataangrep. Tidligere i januar kunne Kripos melde om en økning i profesjonelle aktører som høster høy profitt ved å drive datakriminalitet.

-Det har vært en stor oppblomstring under pandemien, bekrefter næringslivskontakt i sør-vest politidistrikt, Kyrre Lindanger.

-Det har blitt registrert flere hendelser med løspengekrav i perioden. Blant disse er det registrert et løspengevirus mot et stort internasjonalt IT-selskap, som også er blant Norges større konsulentselskap. I November og Desember ble en større statlig virksomhet utsatt for tjenestenektangrep med krav om løspenger. Der er også registrert en ytterligere økning i omfanget av phishingforsøk med mål om at mottaker skal klikke på en lenke som laster ned skadelig programvare, sier han.

Et løspengevirus betyr at en kriminell aktør får tilgang til viktige systemer i en bedrift. Systemet gjøres utilgjengelig for bedriften, som deretter mottar et løspengekrav som må betales for å få tilbake tilgangen – ofte i form av Bitcoin.

Lindanger skildrer et kriminelt miljø som minner om profesjonelle organisasjoner:

-De har til og med egen HR-avdeling


-Vi vet om en slik gruppe som har hovedkontor midt i London. De har til og med egen HR-avdeling. De rekrutterer folk med god kompetanse som får i oppdra å hacke, sier han.

-De er veldig innovative og utvikler seg stadig. Derfor står det alltid opp nye varianter som løspengeviruset Akva Group ble rammet av, sier han.

Lindanger oppfordre bedrifter til å kontakte politiet ved mistanke om datakriminalitet.

-Mange vegrer seg av forskjellige grunner til å anmelde. Det kan oppleves som mye styr, og det tar tid. Men det er veldig viktig at vi får denne informasjonen, sier han.

Han mener det svarer seg for bedrifter å ha en proaktiv tilnærming til datakriminalitet.

-Det enkleste du kan gjøre er å forbered deg på det verste og ha gode rutiner i bedriften som er forankret både nedover og oppover. På denne måten kan du kan forebygge disse angrepene. Den vanskelige veien er å anmelde det og bruke tid og ressurser på etterforskningen, sier han.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund