Leverer «grønn aluminiumskabel»

04.06.2020
-Jeg er forundret over at vi ikke får mer uttelling i Norge
Norcable har de siste månedene levert rundt 120 tonn aluminiumkabel månedlig. Ordrene kommer i hovedsak fra utlandet. Daglig leder i Norcable Bengt Haugland er oppgitt over norske energiselskaper som bestiller aluminiumskabel fra India.

-Det er irriterende når de som flagger høyest at de er miljøvennlige ikke har et bevisst forhold til miljøfotavtrykk i innkjøpsregulativet sitt, sier han.

Haugland håper norske energiselskaper tenker på miljøet ved anskaffelser i fremtiden.

-40 prosent av kostnadene med å lage aluminium er strøm. Kjøper du slike kabler fra produsenter i India, som bruker kullkraft som strømkilde, får du syv ganger høyere co2 utslipp sammenlignet med aluminium som kommer fra norsk vannkraft, sier han.

Moro når selskaper lykkes mot alle odds


Norcable ble nylig tildelt sin første kontrakt med Statnett. Næringssjef i Karmøy Kommune snakker entusiastisk om det Norcable har fått til.

- Det er moro når selskaper lykkes mot alle odds. Jeg er utrolig imponert over hva Bengt Haugland og tidligere ansatte har klart å få til med nye Norcable AS, etter at Nexans la ned kabelfabrikken på Karmøy i 2015, sier han.

-Nå har endelig Statnettfått opp øynene for "grønn aluminiumskabel", så får vi håpe de øvrige kraftselskapene følger etter, og finner fordeler av å kjøpe produkter som er produsert av deres egen "grønne vannkraft", sier Velde.

Kategorileder for anskaffelser i Statnett Tor Solberg begrunner til Teknisk Ukeblad valget av leverandør.

-Det siste året har vi begynt å ta inn miljøkrav som tildelingskriterium. Det betyr at vi premierer de leverandørene som har lite klimaavtrykk. Vi ser på hele verdikjeden fra råvarer, produksjon og transport til leveringssted, sier han.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland