Bekymret før hvert rentemøte

08.10.2024
Sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov kommer til ByggArena 8. november.
Rocka sjeføkonom kommer til ByggArena 8. november.

Presis klokken 10:00, åtte ganger i året, offentliggjør Norges Bank om renten skal opp, ned eller holdes uendret. For sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er dette litt som natt til julaften for barn: Han er spent, og han sover elendig.

Marius må forberede seg på journalister som vil ha kommentarer. Hvordan klarte han i forkant å spå riktig? Eller hvorfor bommet han?
 

ByggArena-aktuelle Marius Gonsholt Hov er muligens den mest rocka sjeføkonomen i landet. Han er entusiastisk drivkraft og gitarist i to metall-band, og har også begynt å snuse på produsentrollen for denne type musikk. Marius fikk en musikalsk oppvåkning som åtteåring da han hørte debutalbumet til Guns N`Roses «Appetite for Destruction». Langt inne på en seter da han var på sauesanking, hørte han på kassetten som surret i walkmanen om igjen og om igjen.
 

- Musikken er min viktigste daglige adspredelse, og har vært det så lenge jeg kan huske. Jeg har omtrent «alltid» noe på øret. Selv om det går mye i metall, rock og punk, har jeg samtidig en veldig variert musikksmak, sier sjeføkonomen.
 
Ser du noen likheter med å spille i band og være leder for andre økonomer i Handelsbanken?
 

-Det er ingen direkte paralleller mellom jobben og musikken, etter mitt syn, og jeg skiller ganske skarpt mellom jobb og fritid.
 

Tilbake til tallknusing og økonomiske analyser. I desember 2023 satte Norges Bank renten opp, mens mange av landets fremtredende økonomer, inkludert deg, mente i forkant at de ikke ville heve renten. Hvordan er følelsene når en tar feil?
 

- Det er alltid et helvete. Selv om jeg var i «godt selskap,» i den forstand at omtrent samtlige bankøkonomer her hjemme tok feil, blir jeg først og fremst irritert over at egne analyser sviktet. Når det gjelder akkurat den episoden, var utfallet mye mer på vippen enn hva prognosene på forhånd nok ga inntrykk av. Det var marginalt at vi landet på at Norges Bank ikke ville heve, og dessverre tok feil. Slike nyanser blir ofte litt borte i medieomtalen av prognosene.
 

De fleste gangene har du rett når det gjelder renten, hvordan er følelsene da?
 

- Gleden varer i ca 2 minutter, før jeg begynner å bekymre meg for neste rentemøte igjen.
 

Du kommer på ByggArena 8. november der du blant annet tar med deg en grundig økonomisk analyse fra et internasjonalt, nasjonalt og ikke minst, regionalt perspektiv. Valget i USA er 5. november. Trump versus Harris, hva kan det ha å si for norsk økonomi?
 

- Jeg tror helt ærlig at de direkte økonomiske konsekvensene blir veldig forskjellige, hvis vi sammenligner Harris og Trump. Men som en liten åpen økonomi, skal vi være mer på vakt dersom det blir Trump og han eventuelt gjør alvor av de mest dramatiske planene om økte tollsatser. Men rent personlig er jeg mest bekymret for de globale sikkerhetspolitiske konsekvensene av Trump, hvis for eksempel støtten til Ukraina skulle tørke inn, avslutter sjeføkonomen som helt sikkert legger turen innom Shabby Records når han først er i Haugesund.

Se programmet for ByggArena 8. november her

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 Sør-Norge
Hydro
Eurojuris Haugesund