Feilaktig klassifisering får store konsekvenser
19.01.2022
Doug Murphy fra Escape Haugesund håper de snart kan åpne igjen.
Escape Room–bransjen er et godt eksempel på virksomheter hvor tiltakene oppleves
ulogiske. 11 bedrifter som driver Escape Rooms i 14 norske byer, har nå signert et felles opprop, hvor de ber om en særskilt vurdering som plasserer Escape Rooms i en kategori som ikke innebærer full nedstenging. I dag vurderes Escape Rooms i samme kategori som lekeland, fornøyelsesparker og spillehaller.
Doug Murphy, daglig leder i Escape Haugesund forklarer forskjellen:
- I et Escape Room er en gruppe på 2-6 mennesker samlet i et spesialbygd rom for å løse oppgaver. Arealene er typisk 20-50 kvm, og deltakerne er som regel allerede en kohort; familie eller venner som uansett er sammen.
I oppropet understrekes det at i motsetning til andre virksomheter i samme kategori, vil ikke deltakerne her risikere å møte deltakere fra andre besøksgrupper i lokalene. En ansatt gir instruksjoner på god avstand før start, ellers er kohorten alene under hele besøket. Ekstra smitteverntiltak i form av hyppig desinfisering og munnbind er også innført.
Murphy tror grunnen til klassifiseringen er manglende kjennskap til bransjen:
- Vi er en forholdsvis liten bransje, og jeg er ikke overrasket over at de som bestemmer tiltakene ikke har tenkt over vår problemstilling. Når vi gjennom oppropet nå gjør myndighetene oppmerksomme, og informerer om hvordan smittevernhensyn er svært godt ivaretatt i vår virksomhet, forventer vi at det kommer en endring.
Konsekvensen av nedstenging blir at bransjen selv må ta kostnadene, ettersom aktiviteten ikke faller under noen av tilskuddsordningene. I oppropet opplyses det at rundt 200 ansatte er berørt av nedstengingen.
-Folk er slitne av tiltak og begrensningene vi har levd med i snart to år. Å holde kjekke aktiviteter som kan gjennomføres med godt smittevern åpent, vil være positivt i den situasjonen vi er i, avslutter Murphy.